Agentia spatiala americana are probleme serioase de imagine dupa ce s-a aflat ca austronauti ai NASA au zburat in spatiu dupa ce consumasera bauturi alcoolice. Medicii avertizasera ca acestia sunt atat de beti incat pot fi riscuri de securitate.

Informatia a aparut joi, in revista specializata Aviation Week&Space, care citeaza un raport intern al NASA si a fost preluata de toata presa internationala.

Potrivit documentului, NASA a constatat ca astronautii au consumat importante cantitati de alcool, inclusiv in cele 12 ore care precedau zborul, desi regulamentul interzice orice consum de alcool de catre membrii echipajului. Nu a fost precizat numarul astronautilor care au incalcat regulamentul.

Oficialii agentiei au refuzat sa comenteze informatiile, dar vineri se asteapta o reactie pe acesta tema.

Scandalul vine la cinci luni dupa ce NASA a mai trecut printr-un moment jenant, cand un fost astronaut, Lisa Nowak, a fost inculpata pentru tentativa de rapire si furt cu agresiune.

Fosta astronauta a navetei Discovery parcursese 1 500 km, conducand non-stop din Texas pana in Florida, pentru a o agresa pe Colleen Shipman, un capitan in aviatia americana, pe care o suspecta ca intretine o relatie cu astronautul William Oefelein.

Sabotaj la NASA

Pe de alta parte, NASA a anuntat, joi, ca un computer care urma sa fie instalat la bordul navetei spatiale Endeavour, programata pentru lansare in 7 august, a fost sabotat. Inginerii care verifica naveta spatiala au constatat ca firele unui computer care trebuia livrat Statiei Spatiale Internationale cu ajutorul Endeavour au fost taiate.

“Avarierea materialului a fost comisa intentionat de un angajat”, a declarat un purtator de cuvant al Agentiei spatiale americane, citat de cotidianul The Guardian in editia electronica.

Problema nu ar fi fost un pericol pentru astronautii navetei, a precizat Bill Gerstenmaier, seful operatiunilor spatiale ale NASA.