Consiliul Bursei a adoptat, ieri, regulile privind tranzactionarea drepturilor de alocare, un nou instrument financiar care va fi transmis spre aprobare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Drepturile de alocare sunt instrumente emise de societatile listate care opereaza majorari de capital si ofera posibilitatea actionarilor de a-si valorifica imediat pe piata bursiera actiunile viitoare. Aceste instrumente au o durata de viata scurta, fiind retrase o data cu inregistrarea majorarii de capital.

Fiecare societate admisa pe o piata reglementata poate alege sa emita drepturi de alocare in cazul majorarilor de capital.

Pentru emitentii admisi la BVB, drepturile de alocare pot fi emise la majorari de capital prin oferte publice primare, incorporarea rezervelor, acordarea de dividende sub forma de actiuni, acordarea de actiuni pentru membrii conducerii si pentru angajati, aportul in natura sau numerar, fuziune prin absorbtie, conversia datoriilor sau oferte publice de vanzare de operatiuni convertibile in actiuni.

Aceleasi reguli sunt aplicabile si pentru societatile admise pe un sistem alternativ de tranzactionare sau pe piata Rasdaq.

In cazul emitentilor neadmisi pe o piata reglementata, drepturile de alocare pot fi puse in circulatie doar la ofertele publice de vanzare primara initiala de actiuni si la ofertele publice de vanzare de operatiuni convertibile in actiuni.

Integral in Romania Libera