PSD a decis, in unanimitate, sa depuna o motiune de cenzura la adresa Guvernului pana pe 10 septembrie. "Decizia conducerii PSD, care va fi supusa forurilor statutare este ca partidul nostru sa initieze si sa depuna o motiune de cenzura la adresa Guvernului, pana cel tarziu la 10 septembrie", a declarat marti, la Bran, Mircea Geoana, presedintele PSD.

In cazul in care Parlamentul va vota motiunea si, implicit, demiterea guvernului Tariceanu, PSD va revendica in noul guvern posturi de ministri si chiar postul de premier, sau vicepremier - in cazul in care Calin Popescu Tariceanu va ramane prim-ministru.

Liderul social democrat este de parere ca Guvernul Tariceanu a pierdut increderea romanilor si a majoritatii partidelor politice romanesti, a esuat lamentabil in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si a esuat in a transfera catre populatie avantajele cresterii economice.

"A venit clipa, dupa trei ani de guvernare neperformanta, ca tara noastra sa aibe un nou guvern capabil sa se concentreze si sa raspunda adevaratelor probleme ale Romaniei", a afirmat Geoana.

"Este o decizie importanta si responsabila a partidului nostru. Dorim sa contribuim in orice formula posibila pentru asigurarea unei guvernari competente, serioase si aplecate catre adevarate probleme ale Romaniei", a continuat presedintele PSD.

De asemenea, Mircea Geoana a spus ca PSD reconfirma sprijinul, ca prioritate absoluta in primele zile ale sesiunii parlamentare, pentru adoptarea legii votului uninominal, pe sistem german, care deja a primit votul majoritar in Comisia de Cod Electoral.

Reactiile partidelor

Pana la acest moment, PRM a anuntat ca va sustine motiunea, PC si PD au anuntat ca vor lua o decizie la momentul depunerii motiunii in Parlament, iar UDMR si PNL vor vota impotriva motiunii.

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru NewsIn ca partidul sau este de acord cu motiunea, urmand sa discute cu PSD despre o posibila colaborare.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat pentru NewsIn ca PC va decide daca va sustine sau nu motiunea de cenzura anuntata de Mircea Geoana, dupa ce va analiza textul motiunii.

Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca anuntul lui Mircea Geoana este o forma de "santaj" la adresa liberalilor.

Liderii PNL s-au intrunit in sedinta marti dupa-amiaza pentru a discuta pozitia partidului fata de anuntul PSD.