Asociatia Pro Democratia (APD) a invitat, marti, partidele parlamentare la o intalnire pentru deblocarea proiectului de lege privind votul uninominal. Discutiile au loc in contextul in care miercuri ar urma sa se reia dezbaterile in Comisia parlamentara pentru elaborarea noului Cod electoral, blocate luna trecuta de doi parlamentari PSD.

Proiectul Pro Democratia privind votul uninominal a fost sustinut initial PNL si sprijinit ulterior si de PD.

Initiativa legislativa a APD prevede ca alegerea senatorilor si deputatilor sa se faca in sistem uninominal mixt prin compensare, mandatele urmand sa fie redistribuite candidatilor care au obtinut locurile doi si trei in colegiile uninominale, in functie de ponderea partidelor la nivel national.

Proiectul mai prevede ca, in cazul in care un partid obtine jumatate plus unu din colegiile uninominale, atunci redistribuirea se va face pe liste de partid, pe o asa-numita lista de rezerva.

La ultimele dezbateri din Comisia parlamentara pentru elaborarea noului Cod electoral deputatul PSD, Eugen Nicolicea a spus ca aceasta prevedere ii avatajeaza pe democrati iar la o intalnirea conducerii partidului a explicat ca ar fi "o smecherie a PD si a lui Traian Basescu, sa-si bage in Parlament toate hahalerele".

Pro Democratia incearca acum sa obtina un consens politic si a invitat la discutiile de marti si reprezentantii PSD, partid care sustine un sistem de vot mixt, similar celui practicat in Germania. Singurul partid care respinge ideea votului uninominal este PRM.

Presedintele Traian Basescu a averizat, de mai multe ori, ca daca formatiunile politice parlamentare nu vor ajunge la promovarea legii cat mai repede va declansa un referendum pe tema votului uninominal.