Inginerii Skype au dat de urma fenomenului care le-a paralizat reteaua saptamana trecuta. Este vorba pur si simplu de un reboot masiv a milioane de PC-uri [pe care ruleaza Skype] in urma aplicarii automate a patch-urilor cu Windows Update.

Intr-adevar, atat Windows XP SP2 cat si Vista incurajeaza setarea automata a Windows Update la o ora de noapte, cu reboot imediat daca printre corectii se gaseste vreuna care solicita redemararea sistemului.

Urmarea este o poveste fascinanta care demonstreaza ce tip de fragilitati interesante apar pe sistemele distribuite foarte mari.

Skype fiind in general setat sa demareze odata cu computerul si sa se conecteze imediat, reboot-ul nocturn a generat un numar masiv de tentative de conectare, pe fondul unei retele slabite cu milioane de PC-uri care deodata au incetat sa mai colaboreze la transferurile P2P.

Rezultatul a fost un cerc vicios care a tinut in sah milioane de utilizatori aproape 2 zile.

Skype nu acuza Microsoft de problemele aparute, asa cum s-a comentat tendentios pe unele bloguri. Mai mult, cei de la Skype recunosc ca blocajul a fost posibil datorita unei probleme cu algoritmul de realocare a resurselor in caz de “slabire” a retelei.

Finalul marketing-blah al postului lor este totusi neconvingator; brandul iese destul de “ofilit” din aceasta intamplare si cred ca povestea ar trebui sa le dea nitel de gandit furnizorilor de video prin P2P de genul Joost, Miro si compania.

Aceștia inca nu au inceput bine aventura dar n-ar strica sa se gandeasca inca de pe acum la un reboot sincron a milioane de PC-uri din retea gratie Windows Update.

Materialul de fata este totodata si o povestioara interesanta despre riscurile monoculturii in IT. Dar, despre aceasta cu alta ocazie...

Comenteaza acest subiect pe blogul lui Adrian Spinei