Autoritatile locale clujene au impus migrarea spre subteran a retelelor de cabluri suspendate pe stalpi, odata cu inceperea proiectului de reabilitare a zonei centrale a Clujului. In mai multe localitati din tara, mutarea cablurilor in subteran incepe sa devina o necesitate.

Reprezentantii firmelor de comunicatii declara ca vor migra propriile retele in subteran, insa numai in localiatatile in care exista hotarari ale consiliilor locale in acest sens.

Autoritatile locale clujene au impus deja prin hotarare de consiliu local migrarea retelelor suspendate de cabluri in subteran. Desi hotararea se refera la intregul municipiu, prima strada in care a fost realizata infrastructura necesara cablajului subteran este zona pietonala Eroilor.

Pentru realizarea cablajului subteran, autoritatile vor organiza licitatii pentru fiecare strada in parte. Firma care a castigat licitatia pentru cablarea subterana a Bulevardului Eroilor este Tirrena Scavi. Companiile care detin cabluri suspendate vor plati executantului costurile de migrare si intretinere a retelei subterane.

“Electrica, canalizarea, termoficarea, telefonia - toate aceste regii au intrat in contact cu primaria, care a contactat executantul, si s-au facut canalizatii subterane - tuburi subterane unde s-au introdus toate aceste cabluri, care vor fi extinse in viitor in tot orasul.

Emil Boc nu mai tolereaza cablurile (Foto: HotNews.ro)

Noi am inceput acum cu zona pietonala, care este o lucrare de amploare”, a declarat primarul Clujui, Emil Boc.

Primarul si-a reiterat dezideratele si la postul local de televiziune Alpha TV, unde insa a proferat si o serie de amenintari la adresa companiilor care ofera servicii prin intermediul cablurilor electrice, de telefonie ori de alta natura.

Boc a precizat: “Vin tot felul de ageamii si pun tot felul de cabluri, de parca ar fi pe mosia lor. Am dat dispozitie sa se taie aceste cabluri fara nici un fel de exceptie si sa se identifice cine este proprietarul si sa se aplice cele mai mari amenzi. Cei care ne vor sfida vor avea si probleme de natura penala”.

Firmele de cablu asteapta mutarile Consiliilor locale

Firmele de comunicatii au declarat ca se vor supune la nivel national unor demersuri de migrare in subteran a retelor de cabluri aflate in prezent pe stalpi, acolo unde exista hotarari ale consiliilor locale in acest sens.

“UPC Romania va trece in subteran retelele sale de comunicatii acolo unde autoritatile o impun prin hotariri ale consiliilor locale. In Cluj, unde au demarat lucrarile, colaboram cu Primaria si Consiliul Local pentru a migra reteaua in subteran”, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro, directorul UPC Cluj, Dan Timofte.

Tehnologia wireless, prea scumpa pentru moment

O alternativa la retelele subterane ar fi dezvoltarea tehnologiei wireless. “RDS&RCS Cluj este de acord cu migrarea in subteran a retelelor de cabluri. In ceea ce priveste tehnologia wireless, costurile de implementare ar fi mai ridicate decat pentru cablarea subterana”, a declarat asistentul marketing RDS&RCS, Olga Marginean.

UPC Cluj ofera tehnologia wireless segmentului business de clienti. “In acest moment, UPC Romania se concentreaza pe modernizarea retelei de cablu, prin care ofera servicii de televiziune, internet si telefonie. Tehnologia wireless o oferim clientilor de business care nu se afla in aria de acoperire a retelelor noastre de cablu”, a mai declarat Timofte.

Desi tehnologia wireless ar oferi beneficii superioare clientilor, costurile mari aferente implementarii acesteia determina companiile de comunicatii sa se concentreze asupra modernizarii retelelor de cabluri. In acelasi timp, costul intretinerii retelelor subterane de cablu ar putea ajunge la sume destul de mari, incasate de executantul lucrarilor.