Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va emite un decret pentru convocarea referendumului pentru votul uninominal, in cazul in care Parlamentul nu va adopta Legea privind uninominalul cu cel putin 30 de zile inainte de alegerile europarlamentare. Seful statului intentioneaza sa organizeze referendumul pentru uninominal chiar in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, pe 25 noiembrie.

"Ce stiu cu certitudine este ca, in lipsa unei legi electorale care sa introduca votul uninominal pana cu 30 de zile inainte de alegerile europarlamentare, voi emite decretul de organizare a unui referendum in aceeasi zi cu europarlamentarele", a afirmat seful statului intr-un discurs tinut la Costinesti in cadrul Scolii de vara a Organizatiei de femei a Partidului Democrat. Alegerile pentru Parlamentul European au fost stabilite pentru 25 noiembrie.

Basescu a amintit ca Parlamentul nu si-a respectat angajamentul luat in luna martie de a adopta, pana la sfarsitul sesiunii trecute, legea votului uninominal.

"Au depasit acest termen. (...) Daca nu aveau respect pentru presedinte, trebuiau sa aiba pentru electorat", a afirmat Basescu, adaugand ca "sa spunem ca au fost dificultati".