Distanta de 120 de kilometri dintre Sibiu si Deva se strabate, in ultimele saptamani, in trei ore si jumatate, uneori chiar patru. Oficialii nu au solutii de moment, iar autostrada salvatoare (Nadlac - Arad-Timisoara - Deva - Sibiu - Rm. Valcea - Bucuresti - Constanta) este inca doar un vis frumos.

Blocaje cu repetitie

La inceputul lunii iulie, cand romanii plecati in strainatate se intorceau acasa, in vacanta, coloane intregi s-au format in mai multe puncte ale DN 7, iar acum fenomenul se inregistreaza pe directia de iesire din tara (spre Arad) „din cauza” acelorasi romani care au insistat sa vina si sa plece din tara cu masina.

In Deva se merge bara la bara pentru ca „centura” trece prin oras. La Santuhalm stai in coloana de doi kilometri din cauza semaforului. Pornesti, faci alti doi kilometri si te trezesti in alta coloana, formata din cauza unei treceri la nivel cu calea ferata, la Santandrei.

Povestea din Deva se repeta si mai enervat in Simeria. In Orastie, alte semafoare, alte coloane. Traficul se mai aeriseste dupa aceea doar pe linia dreapta de 12 kilometri dintre Orastie si limita cu judetele Hunedoara si Alba. Ajungi la Sobot si nervii iti sunt din nou incercati la greu tot de o linie de cale ferata.

In Sebes, nu se mai pun de-a curmezisul drumului cai ferate ci, treceri de pietoni, vreo 12 pe vreo doi kilometri. Spre Sibiu se merge incet bara, la bara. Dinspre Sibiu spre Deva insa e durere mare. Desi este deja seara, coloana se intinde pe zece kilometri. Soferii care vin spre Sebes te-ntreaba toti „De ce naiba se sta? E accident grav cumva?”.

„De la Sibiu pana la Sebes am facut doua ore si jumatate. Pe 70 de kilometri atata vreme am stat. Imi vine sa-i bat pe astia”, spune Pavel Giurgiu de 63 de ani, din Timisoara.

Mai incolo, in aceeasi coloana de zece kilometri de la intrarea in Sebes, un sofer de autocar aproape ca se cruceste. Vasile Schipota are 56 de ani si este sofer profesionist de 30 de ani: „Asa ceva, pana anul asta, in Romania, eu n-am mai prins. Mai inteleg cand sunt lucrari sa fie drumul aglomerat, dar acuma”.

Integral in Evz