Prima zi de lucru in noul sezon politic a fost arhiplina: politicienii au venit din vacanta cu chef de vorba si pofta de adversari - asa ca au umplut platourile tv cu replici care mai de care mai muscatoare.

Fireste, subiectul principal a fost motiunea de cenzura a PSD despre care s-a spus aproape tot ce se poate spune despre un document inexistent, inclusiv faptul ca s-ar putea sa dispara - intr-atat s-a speriat dl Geoana de faptul ca acesta ar putea sa treaca peste cadavrul sau.

Ca nu cumva nenorocirea sa se intample, dl Iliescu a propus o fuga sanatoasa a motiunii de la locul faptei, dl Hrebenciuc ii negociaza caderea iar adeptii motiunii s-au gandit la o "smecherie" (cum i-a zis dl Berceanu) - anume sa critice si guvernul Tariceanu unu, cu ministrii PD cu tot, astfel ca democratii sa intre si ei in rahatul expus de dl Melescanu: daca voteaza motiunea se acuza iar daca nu, sustine guvernul Tariceanu doi.

Sigur pe sine si mai ales pe frica celorlalti de alegeri, PNL a anuntat, prin vocea dlui Relu Fenechiu, ca guvernul are prea multe realizari si succese ca sa se teama de gloantele oarbe ale PSD sau de furia PD - pe care fostul presedinte Emil Constantinescu il considera (spre bucuria PSD, PRM si PC) singurul partid cu radacini in comunism: "fostii securisti si nomenclaturisti au migrat la PD si

lucreaza acum pentru Basescu". Pentru anihilarea dlui Basescu, mai exact. Nu intamplator, dlui Tariceanu tocmai i-a revenit ideea unei republici parlamentare unde presedintele sa fie ales de cei 322 de parlamentari iar atributiile sale sa revina primului-ministru.

Schimbarea e necesara, dupa cum a explicat dl Tariceanu, ca nu cumva toata puterea sa revina "unui mic grup sau, eventual, unei singure persoane" - ci, dimpotriva, sa revina altui grup si altei persoane. Una desemnata de bussines class.

In fond, de ce n-ar trece si institutia prezidentiala din domeniul public in domeniul privat, asa cum au trecut, pas cu pas, nenumarate institutii, terenuri, parcuri si societati? Mai ales ca si Palatul Cotroceni are un parc imens unde se pot construi cativa zgarie nori, magazine de lux si restaurante de formula unu.

Formula tocmai a reaparut in presa prin "tunul" reusit de dl Puiu Popoviciu (unul din ginerii fostului demnitar comunist Dinca zis Te Leaga) care a pus mana pe Strandul Tineretului de la Sosea unde a luat 80.000 m2 la pret de pomana porcului. Mare Popoviciu de procedura: Dinca Te Leaga si ginerele te fura. Exista insa si o schimbare in bine.

Comunistii se aparau de orice critici acuzand: dai in mine, dai in fabrici si uzine. Capitalistii se apara mult mai sexy: dai in mine, dai in holdinguri si firme.