Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a rugat joi pe politicienii romani sa nu faca in campania electorala pentru europarlamentare promisiuni pe care Europa nu le poate respecta.

Barosso fost prezent in Parlamentul Romaniei unde le-a vorbit senatorilor si deputatilor despre necesitatea continuarii reformelor in justitie si depre rolul alegerilor pentru Parlamentul European. Prezenta presedintelui Comisiei Europene nu a starnit insa prea mare interes in randul parlamentarilor romani, sala de plen, fiind pe jumatate goala in timpul discursului lui Barosso.

Chiar la inceputul mesajului, presedintele CE, Jose Manuel Barroso si-a exprimat compasiunea fata de victimele inundatiilor din Moldova si le-a transmis condolenate rudelor victimelor.

Presedintele Comisiei Europene a vorbit din nou despre necesitatea continuarii reformelor in justitie. Barroso le-a spus parlamentarilor romani ca este nevoie de "angajament" din partea clasei politice pentru continuarea reformelor.

"Trebuie sa ne concentram pe reforma justitiei, pe lupta impotriva coruptiei si impotriva criminalitatii organizate", a subliniat Barroso.

Barroso i-a rugat pe parlamentarii romani sa nu le promita romanilor in campania electorala lucruri care nu pot fi onorate de catre Europa.

“Va rog sa nu le faceti promisiuni pe care Europa nu si le poate tine. Incercati sa scapati de stereotipurile care circula, dati-le oamenilor o imagine realista despre ceea ce inseamna Europa si ce inseamna sa ai probleme europene” a subliniat Barosso.

Barroso a mai vorbit si despre rolul parlamentelor nationale si modul in care acestea pot participa la luarea deciziilor europene. El si-a exprimat speranta ca va construi, de acum inainte, un dialog si cu Legislativul de la Bucuresti in acest sens.

Dupa mesajul presedintele CE, fiecare grup parlamentar a adresat cate o intrebare invitatului. Barroso a a fost intrebat de catre liderul grupului PNL de la Camera ce pararea are despre organizarea unui referendum de interes intern (n.r. referendumul pentru votul uninominal) chiar in ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

Barroso a refuzat politicos sa raspunda la aceasta intrebare motivand ca “organizarea referendumului in ziua euroalegerilor, este o problema interna a Romaniei”.

Prezenta presedintelui Comisiei Europene in Parlamentul Romaniei nu a starnit insa si intersul parlamentarilor romani, sala de plen fiind pe jumatate goala. Mircea Geoana , liderul grupului PSD de la Senat, Ion Iliescu, presedintele UDMR Marko Bella si proaspatul demisionar Dan Voiculescu - toti “au chiulit” de la mesajul presedintelui CE .