Instanta suprema a decis, vineri, amanarea pana pe 11 octombrie a dosarului in care fostul premier Adrian Nastase si sotia acestuia sunt acuzati de fapte de coruptie. Instanta trebuie sa ia o decizie dupa ce la inceputul lunii iulie Curtea Constitutionala a acceptat exceptia de neconstitutionalitate privind raspunderea ministeriala, invocata de fostul premier.

Adrian Nastase a declarat la iesirea de la audieri ca decizia instantei “este o palma puternica data Monicai Macovei”.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au constatat ca un alt acuzat din proces a fost citat la o alta adresa. Este vorba Ioan Paun, considerat martor cheie in dosarul Zambaccian, care nu a fost citat la adresa indicata la termenul precedent ci, la o adresa care figura in dosar. Astfel instanta a decis amanarea judecarii pana pe data de 11 octombrie, din motive procedurale.

Fostul premier Adrian Nastase s-a prezentat la proces impreuna cu sotia sa, Dana Nastase si ea acuzata in acelasi dosar. Nastase a declarat ca decizia Curtii Constitutionale este o palma puternica data Monicai Macovei, fost ministru al Justitiei, care la inceputul anului 2005 "a inceput o vanatoare de vrajitoare".

Judecarea dosarului in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase a fost suspendata, in 22 martie, dupa ce magistratii au admis trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru examinarea exceptiilor de neconstitutionalitate a articolului 23 alineatele 2 si 3 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala.

Curtea Constitutionala a admis la inceputul lunii iulie ca ancheta in acest caz e neconstitutionala. Dosarul Zambaccian s-a reintors la Inalta Curte de Casatie si Justitie care trebuie sa hotarasca daca va declara inchis procesul penal sau daca va retrimite dosarul la DNA pentru indeplinirea procedurilor prevazute de legea raspunderii ministeriale.

Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut, in total, suma de 1.370.324,69 de euro. Fostul premier ar fi obtinut mita de la Irina Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi in aceasta functie dupa ce institutia a trecut in subordinea Guvernului.