Liderul mondial, elvetianul Roger Federer a obtinut facil calificarea in finala US Open, a patra a sa la New York si a 10-a consecutiva intr-un turneu de Grand Slam. Dintre acestea a castigat sapte, fiind invins doar in ultimul act de la Roland Garros, de doua ori, de spaniolul Rafael Nadal.

La Flushing Meadows, Federer a trecut in semifinale de rusul Nikolai Davidenko cu 7-5, 6-1, 7-5 si il va intalni pentru trofeu pe sarbul Novak Djokovic care a ajuns in finala tot dupa un meci de trei seturi cu spaniolul David Ferrer, adjudecat cu 6-4, 6-4, 6-3.

Djokovic ajunge in premiera in finala unui Grand Slam, dupa ce s-a oprit in semifinale in 2007 la Roland Garros si Wimbledon, in ambele turnee cedand in fata spaniolului Rafael Nadal, mai intai in trei seturi, apoi, la Londra fiind nevoit sa abandoneze.

In intalnirile directe, Federer conduce cu 4-1, dar ultimul joc dintre cei doi a fost castigat de Djokovic care l-a invins pe elvetian in finala turneului din seria Masters de la Montreal, in luna august, cu 7-6, 2-6, 7-6.

Federer a castigat de trei ori ultimul turneu de Grand Slam al anului, in 2004 (victorie asupra lui Lleyton Hewitt), 2005 (cand l-a invins pe Andre Agassi) si 2006 (succes in finala in fata lui Andy Roddick).