Departamentul National Anticoruptie precizeaza, intr-un comunicat dat publicitatii, ca procurorii efectueaza, in cadrul dosarului penal inregistrat in septembrie 2006, acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite

societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

Potrivit documentului, in urma informatiilor aparute in presa privind asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr.

133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

Cercetarile presupun, intre altele si verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.

"Avand in vedere stadiul cercetarilor, in acest moment nu se pot furniza alte detalii in legatura cu acest dosar", se mai precizeaza in comunicat.

Precizarile DNA, cerute de jurnalisti dupa acuzatiile lui Gusa la adresa lui Chiuariu

Departamentul National Anticoruptie a facut aceste precizari dupa ce presedintele PIN, Cosmin Gusa, a declarat, duminica, la o conferinta de presa, ca detine informatii potrivit carora Departamentul National Anticoruptie are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

"Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizata favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotarare, semnata de ministrul Comunicatiilor, cel al Finantelor si primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului al acestui spatiu, dand girul unui sir de ilegalitati care incepuse inainte cu mai bine de un an.

"Am informatii sigure si precise, verificate, ca, in acest moment, Departamentul National al Anticoruptiei are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al justitiei, in calitate de invinuit" - a precizat Cosmin Gusa. Beneficiarul acestei ilegalitati ar fi fost Sorin Creteanu, partener de afaceri cu Adriean Videanu si cu Calin Popescu Tariceanu.

Gusa afirma ca, la scurt timp dupa preluarea mandatului, in aprilie 2007, ministrul Justitiei a avizat favorabil o hotarare de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala datata 1 august 2005, dintre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si

liberalilor. In opinia liderului PIN, Posta Romana nu avea dreptul sa faca acest lucru, deoarece terenul si imobilul rerezentau proprietate publica a statului.

Hotararea de Guvern la care face referire Gusa este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Nota de fundamentare este publicata pe site-ul Guvernului, fiind semnata de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.