Romania se afla foarte aproape de eliminarea din Grupa Mondiala a Cupei Davis, dupa ce a pierdut intalnirea de dublu in fata Japoniei. Niponii au nevoie de o singura victorie in ultima zi a meciurilor de simplu pentru a promova pentru prima data in seria de elita a Cupei Davis din 1985 incoace.

In jocul de dublu, Satoshi Iwabuchi/Takao Suzuki au invins sambata perechea Florin Mergea/Horia Tecau in trei seturi identice, 6-4, 6-4, 6-4, dupa doua ore de joc.

Duminica 23 septembrie, de la ora 11,00 (05,00 in Romania), se vor disputa ultimele meciuri de simplu, Andrei Pavel - Takao Suzuki si Victor Hanescu - Go Soeda.

Vineri, in prima zi de simplu, Hanescu a fost invins de Takao Suzuki cu 7-6, 6-1, 7-6, dupa doua ore si opt minute de joc. Finalistul de la BCR Open Romania, Hanescu nu a mai reusit prestatiile excelente pe care le-a avut saptamana trecuta la Bucuresti.

Punctul Romaniei dupa prima zi a fost adus de Andrei Pavel care l-a invins pe Go Soeda cu 6-3, 6-7, 7-5, 6-3 in doua ore si 47 de minute. Pavel a servit de-a lungul intalnirii 36 de asi, fata de doar 10 ai adversarului.

Ultima oara cand Romania a retrogradat din Grupa Mondiala a fost in 2001, cand a pierdut barajul in fata Cehiei. Tricolorii s-au intors atunci dupa doar un an in elita, dupa victoria in fata Austriei in grupa Euro-Africana si succesul impotriva Slovaciei in baraj.

Romania a ajuns in barajul contra Japoniei dupa ce a pierdut in februarie confruntarea cu Franta, din deplasare, in primul tur al Grupei Mondiale. Japonia a castigat grupa 1 din Asia/Oceania, dupa ce a invins China si Thailanda.

Intalnirea de la Osaka este prima din istoria Cupei Davis intre Japonia si Romania.