Stimate domnule deputat Relu Fenechiu, sintem un grup de moldoveni care am fost destul de mindri in momentul in care am aflat ca ati reusit sa aduceti ca ministru de Justitie un tinar din orasul dumneavoastra, promitator si plin de perspective, absolvent al unei prestigioase universitati, acum desfiintate.

Domnule deputat Relu Fenechiu, noi am ridicat usor din sprincene pe la mijlocul lui aprilie, cind domnul ministru a facut-o pe predecesoarea sa, citam, o „Ioana d’Arc a Justitiei“, incheiem citatul, si ca el nu vrea sa fie Robin Hood. Am spus ca e un spirit de gluma, sa-i mai destinda pe crispatii aia din CSM, dar se pare ca ne-am inselat un pic.

Si tot atunci a zis ca nu umbla la procurori, ca asta e ca si cum ar schimba mecanicul locomotivei din mersul trenului. Frumoasa metafora, pacat doar ca e a lui Adrian Paunescu.

Domnule Relu Fenechiu, si ce credeti dumneavoastra ca s-a ales de metafora aia trei saptamini mai tirziu? Praful s-a ales, va spunem noi. Ca a incercat la ceas de noapte, pe furis, sa-l schimbe taman pe mecanicul care avea miinile virite pina la coate in cele mai interesante dosare, de-a vuit lumea la ce prostie a facut si si-a luat-o peste degete rau de tot. Chiar alta locomotiva nu gasea? Sau nu avea voie sa caute?

Relu Fenechiu, poate ca pentru dumneata banii nu sint o problema, dar banii publici ar trebui sa fie. Cum sa ia, dom’le, elicopterul statului ca sa taie panglica la o piscina din judetul Suceava? N-or fi fost ei bani multi, dar ne referim in principiu, gestul conteaza, nu? Uite, acum rid oltenii de noi, ba chiar si ardelenii, cind se prind...

Fenechiule, asculta ce-ti zicem noi aicea, credem ca baiatul asta are cosmaruri nocturne cu Ioana d’Arc. Altfel nu ne explicam cum de-a facut iar o nefacuta, aia cind a cerut Comisiei Europene sa mai taie din laudele la adresa anticoruptiei din tara noastra.

De ce, ma, sa faca asta? Doar pentru ca aia ziceau ca-s meritele lu’ madam Macovei? Zau asa, poate ar trebui sa-i gasim o nevasta vrednica, sa se linisteasca.

Relule, parca de vreo doua saptamini a luat-o razna de tot. Cam de cind a aflat ca are si el dosar, parca. Acum noi nu zicem ca el a strecurat in presa raportul ala neterminat de la CSM, da’ parca prea numai lui i-a priit chestia asta. Si a mai si iesit apoi ca neghiobul, cu citate din raport, sa-i plinga pe alde Voiculescu si Marko Bela, ca ce politie politica face cu ei DNA-ul.

Pai ce-i asta? E avocatul lor? Nu inseamna ca s-a cam demascat si am aflat si noi de ce s-a dus la locomotiva aia, si nu la alta? Si vezi cum face? Vine, latra si fuge. Nici n-ai timp sa-i pui vreo intrebare, sa te dumiresti daca ce spune e adevarat sau sint prostii. Asa a facut si alaltaieri, cind s-a rastit la o greseala de tipar de-am crezut ca se naruie tara peste noi.

Bai, Relule, si-acum hai sa socotim. Tu nu vezi ca, de cind l-ai adus, aproape ca nu e luna lasata de la Dumnezeu in care sa nu faca o prostie, maximum doua? Nu e prea mult? Si nu vezi ca se apropie octombrie, noiembrie, decembrie?... Tu chiar n-ai de gind sa ti-l iei odata acasa? Ca incep oltenii si ardelenii sa faca bancuri cu noi...

P.S. Pe celalalt, Adomnitei, poti sa-l mai lasi oleaca. Chit ca se crede si el un nou Maiorescu, eu zic ca scoala romaneasca are perspective frumoase in miinile lui. Iata, acum orice elev stie pe de rost cite stele are steagul Uniunii Europene.