Dupa framintari interne intense, care au durat aproape o luna de zile, PSD a introdus in sfirsit in Parlament motiunea de cenzura despre care se vorbeste de la sfirsitul lui august. E un moment politic major, cu un deznodamint greu de anticipat.

Atit in public, cit si in particular, lideri liberali proeminenti se arata pina acum destul de optimisti ca guvernul condus de premierul Tariceanu va ramine in functie, desi, pe hirtie, voturile cumulate ale PSD, PD si PLD - toate partide care si-au exprimat in mod clar optiunile din acest punct de vedere - ar trebui sa fie suficiente pentru a trece motiunea de cenzura.

Conducerea PNL mizeaza pe doua argumente importante. Primul e public si multi parlamentari il recunosc deschis: teama generala de anticipate. Si e valabil atit pentru partide in ansamblu, cit si pentru deputati si senatori in mod individual. Despre cel de-al doilea "argument" se discuta doar in culise.

Exista speculatii ca sint puse in joc importante sume pentru a obtine sprijinul unor parlamentari chiar din formatiunile politice pro-motiune. Vulnerabili ar putea fi mai ales cei care realizeaza ca sansa lor de a mai prinde un loc in Parlament in urmatorul mandat sint minimale sau chiar nule.

Sondajele indica situatii critice, la limita pragului de 5 procente, pentru PRM si UDMR, ultima formatiune fiind erodata de sciziunile din comunitatea maghiara, iar prima mai ales de aparitia PNG-ului. PC se zbate semnificativ sub aceasta limita, desi in public, pentru moralul trupelor, liderii sai declara ca sint gata-gata sa o atinga.

In principiu, doar PD are sanse maxime de a-si spori masiv actuala pondere parlamentara. De PNL nici nu avem ce discuta.

Ultimul lucru pe care si-l doresc liberalii sint noi alegeri. E foarte putin probabil sa mai aiba vreodata sansa ca, dispunind de o pondere parlamentara de doar 20 procente, sa controleze cea mai mare parte a resurselor din tara, bani, influenta, functii in administratie, pozitii extrem de bine platite in tot felul de consilii de administratie.

Integral in Ziarul de Iasi