Absenteismul, fraudarea voturilor, lipsa de loialitate fata de grupul politic din care fac parte sunt metehne de care cei 35 de viitori europarlamentari romani vor fi nevoiti sa se dezbare, odata cu ocuparea fotoliilor din Parlamentul European. Si asta nu pentru ca acolo este o scoala de maici, ci pentru ca disciplina se mentine prin forta.

HotNews.ro va propune o comparatie intre modul in care functioneaza cele doua parlamente.

Parlamentul European - sanctiuni la bani

[c:1:s]• Daca un eurodeputat nu este inregistrat in sistemul electronic de vot ca avand jumatate din voturile din ziua respectiva, adio diurna.

• Si pentru ca veni vorba de diurna, aceasta este de 270 de euro/zi, suma care acopera cheltuielile de cazare si masa. Sporurile de sedinta si alte asemenea avantaje de care beneficiaza un parlamentar roman, la Parlamentul European nu se practica.

• Colegul de grup parlamentar, asistenta sau nepoata nu pot vota in locul eurodeputatului, plecat sa se plimbe sau sa traga sfori la bufetul Parlamentului European. Aici functioneaza un sistem electronic de vot cu cartela nominalizata pe un computer central, imposibil de fraudat. Sistemul de votare este atat de transparent, incat in fiecare moment se stie cine a votat, cand si in ce fel.

Ar fi insa o naivitate din partea cuiva sa creada ca eurodeputatii nu forteaza din cand in cand disciplina votului. Sunt situatii in care unii dintre acestia participa la lucrari pana in momentul in care aduna jumatatea de voturi necesara pentru a evita penalizarea, dupa care se ridica si pleaca.

• Disciplina se regleaza si in cadrul grupurilor politice, unde are loc fixarea voturilor pentru fiecare punct sau amendament de pe ordinea de zi. Un europarlamentar poate avea alt vot decat cel al grupului politic de care apartine , cu conditia sa-si anunte colegii din timp.

• Spre deosebire de parlamentarul roman, care este pasibil de sanctiune daca rupe randurile votand in opozitie cu grupul sau, europarlamentarul nu este nici macar obligat sa se explice. Desi are la dispozitie doua minute pentru a-si motiva votul in fata grupului, nu este si constrans sa o faca.

[c:2:d]• Adevarata activitate a unui eurodeputat se desfasoara in cadrul comisiei parlamentare din care face parte, precum si in grupurile parlamentare. Un indicator calitativ important al performantei sale il reprezinta abilitatea de a obtine functii in cele doua structuri.

Pentru a face fata onorabil in cadrul comisiilor parlamentare, el trebuie sa fie secondat de o echipa performanta de asistenti si stagiari. Acestia sunt specialisti si experti pe care europarlamentarul ii poate aduce din tara sa. El ii alege, iar bugetul de care dispune pentru a-i plati se ridica la 15 mii de euro/luna.

Din acesti bani, circa jumatate sunt taxe si impozite, platite in tara de origine. Cei mai activi si influenti eurodeputati au si cele mai bune echipe de consilieri.

In cazul politicienilor romani, obisnuiti sa isi formeze echipa de lucru din rude, prieteni si relatii, pastrarea obiceiului si dupa ce ajung la Parlamentul European, pretul platit pentru nepotism il suporta cei ce i-au trimis prin votul dat sa ii reprezinte in fata Europei, alegatorii.

Fara consilieri specializati in politicile europene atat de variate si complexe, eurodeputatul nu va intelege ce se discuta in comisii, dar mai ales nu va fi capabil sa intervina atunci cand interesele tarii sale sunt afectate.

Parlamentul de la Bucuresti - Modalitati de faultare a Regulamentului

In regulamentul Camerei Deputatilor este prevazut ca nici un deputat nu poate lipsi de la sedintele Camerei sau comisiei din care face parte, cu exceptia cazurilor in care a obtinut aprobarea unui concediu. Si marmota...

Conform aceluiasi regulament, parlamentarii trebuie sa-si inregistreze prezenta la sedinte semnand pe liste, la intrararea in sala. La inceperea plenului un chestor sau un secretar citeste de pe liste nrumarul de parlamentari inregistrati ca fiind prezenti, cat si numarul absentilor.

1. Practica uzuala a paralmentarilor la inregistrarea prezentei pe liste este aceea de a semna in dreptului colegilor absenti. De obicei, un demnitar care lipseste isi roaga colegul sa semneze in locul sau pentru a-i inregistra prezenta.

Practica este deja o rutina, fiind cunoscuta atat de liderii de grup (cei care monitorizeaza prezenta parlamentarilor), cat si de catre chestorii si secretarii de sedinte (care anunta cvorumul). Atat timp cat un parlamentar semneaza pe lista de prezenta pentru alti cativa colegi, acestia pot lipsi fara a fi sanctionati la salariu.

2. Chestorii si secretarii de sedinta trec de obicei cu vederea faptul ca numarul parlamentarilor care au semnat pe listele de prezenta nu coincide cu numarul de parlamentari efectiv prezenti in sala. Acestia nu sunt obligati sa stea lipiti de scaune, prezenta fiind obligatorie doar la vot.

3. Si votul in plen poate fi driblat: un parlamentar care nu se afla in sala de sedinta poate vota proiecte de legi... si asta tot cu ajutorul colegilor binevoitori. La votul electronic, forma cea mai uzuala de vot, parlamentarii pot lasa cartele la colegi de banca. Este celebru cazul Melescanu.

Mai nou, deputatii nu-si mai poarta cartele dupa ei, ci le lasa in sala de sedinte, in sertarul bancii in care stau.

4. Prezenta la comisiile de specialitate in care activeaza este si mai usor de bifat. De obicei, daca un demnitar nu poate sa ajunga, poate fi inlocuit cu un altul din acelasi grup parlamentar.

In Regulamentul de functionare al celor doua Camere sunt prevazute sanctiuni pentru absentele nemotivate ale alesilor. Mai exact, la fiecare zi de absenta se taie din indemnizatie intre 120 si 150 lei. Fiecare parlamentar inregistrat absent trebuie sa-si motiveze lipsa la liderii de grup.

Conform regulamentului, liderii de grup trimit motivarile absentelor la secretariatul general, care transmit mai departe la serviciul de salarizare.

In practica, se gasesc insa mereu scuze si motivatii, chiar daca un parlamentar a lipsit din interes personal, mai ales ca plaja de activitati parlamentare este mare si se poate alege in final o activitate care nu poate fi verificata.

Jean Marian Marinescu: Reguli stricte

In PE regulilele sunt stricte si de doi ani de zile nu am vazut nici un coleg care sa-l roage pe altul sa voteze pentru el sau sa-i semneze o prezenta la sedinte. E adevarat, aici, regulile sunt altele. De exemplu, prezenta la sedintele de plen nu este obilgatorie decat atunci cand se voteaza.

Sunt cateva momente ale zilei cand fiecare parlamentar nu-si planifica nici o activitate pentru ca trebuie sa fie prezent la vot.

Corina Cretu: Europarlamentarii nu-si iau nici asistenta in masina de serviciu

Europarlamentarii nu au voie nici macar sa-si ia un asistent sau o asistenta in masina de serviciu. Imaginati-va ca nu se pune problema de colegi care semneaza in locul tau pe listele de prezenta.

In plus, toata activitatea europarlamentarilor este strict monitorizata si acolo se vede clar daca ai lipsit in interes personal sau ai activitati parlamentare, acolo totul se deconteaza, se inregistreaza in stenograme si nu merge ca la noi, cu intelegeri intre colegi.