In ceea ce priveste aderarea la euro, Romania are probleme asemanatoare celor 3 tari baltice: Estonia, Letonia si Lituania - toate aceste tari au economii deschise, cu crestere economica sustinuta in ultimii 5 ani, au deficite semnificative de cont curent, au inflatie relativ ridicata fata de inflatia in zona euro si au o crestere a salariilor similara si mult peste cresterea productivitatii.

Desigur, exista si diferente, indeosebi datorita marimii economiilor si a populatiei - de 22 de milioane de locuitori in cazul Romaniei (fata de 1.5 in Estonia, 2.3 in Letonia si 3.5 in Lituania).

Estonia, din punct de vedere teoretic, este campioana respectarii criteriilor.

Astfel:

- are surplus bugetar in ultimii 5 ani de 1-2% din PIB si va continua sa aiba (fata de Romania cu deficit bugetar estimat de 2,4%)

- cursul de schimb intre EEK si euro este fix

- datoria publica este extrem de mica (doar 2-3% din PIB, fata de Romania cu 13% - chiar si 13% este putin considerand limita maxima de 60%)

Totusi, nu reuseste sa tina in frau inflatia desi a facut corect tot ce a trebuit sa faca, atat ca politica a bancii nationale cat si ca politica fiscala. Inflatia ramane ridicata pentru ca economia creste, pentru ca economia este deschisa si pentru ca exista un deficit de forta de munca care pune presiune asupra salariilor in conditiile de crestere economica.

Analistii economici sustin ca solutia ar fi daca Estonia si-ar deschide granitele catre imigranti, lucru ce este extrem de greu din punct de vedere politic caci imigrantii ar veni mai degraba din spatiul ex-sovietic si ar fi vorbitor de limba rusa.

PS. doua linkuri (recomand lectura): primul catre planul de convergenta la euro si al doilea un update.

dezbate pe blogul lui Emil Stoica