Uniunea Europeana a amendat, miercuri, compania Visa cu 10,2 milioane de euro pentru ca a refuzat sa permita bancii de investitii Morgan Stanley emiterea de carduri de credit Visa in Europa, a anuntat editia on-line a saptamanalului BusinessWeek.

Comisia Europeana a afirmat intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles ca Visa a refuzat, pentru mai bine de sase ani, sa admita banca americana ca membru al sistemului de plati prin card din Marea Britanie, fara sa aiba un motiv intemeiat.

Comisia Europeana a sanctionat astfel comportamentul “anticoncurential” al companiei Visa, chiar daca aceasta si-a schimbat atitudinea in septembrie 2006, permitand bancii americane sa emita carduri de credit.

Ancheta in cazul Visa a inceput dupa ce Morgan Stanley a depus o plangere impotriva companiei de carti de credit. Plangerea a fost ulterior retrasa, iar chestiunea dintre cele doua companii a fost rezolvata, insa Comisia Europeana a precizat ca amenda a fost aplicata ca un avertisment pentru faptul ca Visa a blocat accesul bancii o perioada asa de indelungata.

Visa a motivat decizia sa prin faptul ca Morgan Stanley era un concurent pe piata de carduri, caci banca emite cardurile Discover in Statele Unite. Comisia Europeana nu a acceptat acest argument deoarece cardurile Discover nu sunt valabile in Europa.

"Vom contesta aceasta decizie. Nu credem ca Visa Europe a incalcat legea competitiei. Nu exista un precedent al acestei decizii", a declarat presedintele si directorul general al Visa Europe, Peter Ayliffe.

"Visa Europe considera ca daca Comisia este cu adevarat dedicata competitiei in sectorul platilor europene, ar fi mai bine sa-si concentreze resursele in jurul problemei nefinalizate privind comisionul de interschimb, care ameninta sa incetineasca dezvoltarea platilor electronice in defavoarea tuturor afacerilor si consumatorilor din Europa", a adaugat Ayliffe.

Morgan Stanley a fost exclusa de pe piata din Marea Britanie timp de sase ani si jumatate, incluzand perioada de peste doi ani dupa ce Comisia a inceput actiunea legala impotriva companiei de carduri, se mai arata in comunicat.

Refuzul companiei Visa de a permite emiterea de carduri de catre Morgan Stanley a limitat numarul clientilor sai, obligati sa accepte doar carduri MasterCard.

Comisia Europeana a afrmat ca intrarea Morgan Stanley pe piata cardurilor Visa in Marea Britanie ar fi contribuit “la o competitie mai eficienta si ar fi avut un efect pozitiv asupra preturilor si a calitatii serviciilor”. CE a avertizat ca va interveni din nou in situatii similare.