Valoarea schimburilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost luni in scadere cu 33,03% fata de sedinta de vineri, cumuland 23,70 milioane lei (6,97 milioane euro), informeaza NewsIn. Tranzactiile pe Bursa din ultima zi a saptamanii trecute au atins 35,39 milioane lei (10,5 milioane euro).

“Piata a suferit corectii, in medie de 1,3 %, datorita corectiei pe Dow Jones, dar si evolutiei bursei europene. Lichiditatile au fost foarte scazute, in top regasim SIF-urile si doua banci”, a declarat directorul general al Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu.

Indicii bursieri au inregistrat scaderi. Raportat la piata romaneasca, cel mai mult a pierdut BET-FI, cu 2,39%, ajungand la 79.789,14. In topul perdantilor se inscrie si indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care a coborat cu 0,2%, la 21.412,39 de puncte. Indicele compozit al bursei, BET-C, a scazut cu 0,61%, iar indicele BET s-a depreciat cu 0,57%.

Tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au totalizat10,81 milioane lei, reprezentant 45,6% din totalul pietei.

Topul lichiditatilor celor cinci SIF-uri a fost ocupat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu schimburi de 3,42 milioane lei. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat tranzactii in valoare de 2,97 milioane lei.

Titlurile Petrom Bucuresti s-au apreciat cu 1%, iar titlurile Bancii Transilvania au ocupat pozitia a patra in topul lichiditatilor.

La randul sau, leul a continuat sa se deprecieze, pierzand aproximativ 5 bani in fata euro in doua zile si ajungand la o cotatie de 3,3995 fata de moneda europeana.

Analistii pun deprecierea leului fata de euro pe seama lipsei de incredere a investitorilor straini in performantele economiei romanesti, acestia preferand sa-si retraga leii din conturi deschise la bancile romanesti si sa-i plaseze in depozite in alte valute.