Halloween-ul, care a devenit tot mai cunoscut in ultimii ani si in Romania, se sarbatoreste in noaptea de 31 octombrie. Activitatile specifice acestei sarbatori includ jocul copiilor “Ne dati ori nu ne dati”, festivalurile de Halloween, dovleacul-felinar, focurile in aer liber, balurile mascate, vizitarea caselor bantuite si vizionarea filmelor de groaza.

Petreceri de Halloween organizate in Bucuresti:

  • 26 octombrie 2007:

  • - la Biker's Place, cunoscut si ca “La Ursu” (Str. Matei Voda, nr. 67)
    - la ONX Club (Splaiul Independentei, nr.290, Regie, P16)
  • 27 octombrie 2007:

  • - la Amigos (Str. Tunari, nr. 67-69) o petrecere cu masti, costume si o atmosfera infricosatoare
    - la Palatul Parlamentului, “Balul de caritate de Halloween”
    - la Purple (Str. Selimbar, nr.1)
    - la ONX Club (Splaiul Independentei, nr.290, Regie, P16)
  • 31 octombrie 2007:

  • - la Hook (Str. Mantuleasa, nr.27)
    - la Club A, Rockultura (str. Blanari, nr.14)
    - la ONX Club (Splaiul Independentei, nr.290, Regie, P16)
    - la Stuf Vama Veche (Str. Berzei, nr. 25 A)
    - la Terminus Pub & More (Str.George Enescu, nr.5)
    - la Twice (Str. Sfanta Vineri, nr.4)
    - la The Dubliner Irish Pub (B-dul Nicolae Titulescu, nr. 18)
    - la Club Aro (B-dul Carol I, nr.31-33)

    Halloween-ul isi are originea in festivalul paganilor “Samhain”, sarbatorit de celtii din Irlanda si Marea Britanie. Imigrantii irlandezi si scotieni au raspandit anumite versiuni ale acestei traditii in America de Nord in secolul al XIX-lea, cea mai importanta fiind legenda dovleacului- felinar.

    Potrivit acesteia, un barbat pe nume Jack s-a gandit intr-o zi sa ii faca o farsa Diavolului. Barbatul l-a convins pe Satana sa urce intr-un copac, reusind in acest timp sa scrijeleasca o cruce pe trunchi pentru ca diavolul sa nu poata cobori. Satana a fost lasat sa coboare doar dupa ce i-a promis lui Jack ca nu il va lua dupa moarte in Iad.

    Dupa ce a murit, Jack nu a fost primit in Rai din cauza numeroaselor fapte rele pe care le-a facut de-a lungul vietii, insa nu a putut merge nici in Iad din cauza promisiunii pe care i-a facut-o Satana. Astfel, Diavolul i-a dat lui Jack un carbune aprins, pe care omul l-a asezat intr-un nap scobit.

    Cand au ajuns in America imigrantii au descoperit dovleacul, care li s-a parut un suport mult mai bun si au ales sa il foloseasca in locul napului. Chiar si astazi, dovleacul este numit “felinarul lui Jack”.

    Alte tari vestice au preluat aceasta sarbatoare la sfarsitul secolului al XX-lea. Astazi, Halloween-ul este sarbatorit in o mare parte din tarile vestice, mai ales in Irlanda, Statele Unite, Canada, Porto Rico si Marea Britanie.

    Termenul de Halloween este prescurtarea de la All-hallow-even, cunoscuta si ca All Saints' Day (Ziua tuturor sfintilor). Aceasta era o zi de festivitati religioase pentru paganii din nordul Europei, pana cand Papii Grigore al III-lea si Grigore al IV-lea au mutat vechea sarbatoare crestina Ziua tuturor sfintilor din data de 13 mai in data de 1 noiembrie.

    In cultura unor tari din Europa, au existat traditii, mai ales in cultura celtilor, potrivit carora Halloweeen-ul era una din perioadele anului in care spiritele puteau lua legatura cu oamenii si o perioada propice pentru magie.

    Surse: en.wikipedia.org, new-life.net