Organizatia internationala Greenpeace sustine ca la Cernavoda exista radiatii periculoase pentru sanatate, dar admite ca nu a facut masuratori proprii in zona respectiva.

Pe baza unui studiu realizat chiar de autoritatile romane ale carui date au fost reinterpretate de organizatia ecologista, Greenpeace a ajuns la concluzia ca emisiile de tritiu de la centrala nucleara ar fi la un nivel prea ridicat, chiar daca expertii romani contrazic aceasta ipoteza.

Ian Fairlie, cercetatorul britanic care a reinterpretat studiul autoritatilor romane, a declarat pentru RFI: “Am recomandat in special ca femeile insarcinate si copiii mici sa nu locuiasca pe o raza de zece kilometri de centrala de la Cernavoda.

De asemenea, am recomandat ca toti cei care locuiesc pe o raza de cinci kilometri de reactoarele nucleare sa nu consume fructe si legume din gradinile proprii.”

Greenpeace sfatuieste Guvernul roman sa infiinteze o comisie care sa analizeze aspectele problematice ale tritiului, iar planurile privind reactoarele III si IV sa fie amanate pana la prezentarea rezultatelor acestei comisii.

Concluzia raportului Greenpeace este contestata, insa, vehement, de partea romana. Specialistii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare spun ca zilnic se afectueaza masuratori pentru emisiile radioactive, insa, in ultimii zece ani, nivelul acestora s-ar fi mentinut sub 1% din limita reglementata prin lege, spune reprezentantul Nuclear-Electrica, Dragos Popescu, citat de RFI.

“Nu sunt motive de ingrijorare! Fiindca analiza comparativa a nivelurilor emisiilor de tritiu in aer ca valori saptamanale medii din ultimii ani de functionare a centralei de la Cernavoda si respectiv ultima saptamana de raportare demonstreaza faptul ca acestea se mentin in domeniul valorilor obisnuite, foarte mici, aproximativ 0,5% din limita reglementata, din valorile reglementate, deci

mult sub standardele care guverneaza functionarea si supravegherea emisiilor de tritiu in aer si in apa.”

Raportul Greenpeace va fi prezentat, joi, si la Cernavoda.