Autoritatile vietnameze si-au dat acordul pentru organizarea unei expozitii de fotografii nud, prima de acest gen de la instaurarea regimului comunist in aceasta tara, noteaza AFP. Fotograful Thai Phien a primit unda verde sa prezinte 48 dintre operele sale, in Hanoi, intre 24 si 27 noiembrie.

“Am fost primul fotograf care a primit licenta sa deschida o asemenea expozitie”, a declarat acesta, precizand ca fotografiile lui au trebuit sa treaca prin mainile cenzorilor pentru a fi aprobate. Phien considera ca “a fost cu adevarat norocos ca autoritatile le-au acceptat”.

De asemenea, el se asteapta ca circa alte 70 de fotografii nud din colectia sa sa fie publicate inainte de expozitie.

Ziarul “Thanh Nien” a precizat ca fotografii nud au mai fost expuse in Vietnam si in anii anteriori, insa nu intr-o expozitie exclusiv de nuduri.

Foto: thaiphienphoto.com

Publicatia mai noteaza ca cenzorii din centrul comercial din Ho Chi Minh au refuzat, in decursul acestui an, organizarea unei expozitii similare, din cauza faptului ca fotografiile “nu corespundeau cu obiceiurile si cultura morala a poporului vietnamez”.

Presedintele asociatiei fotografilor vietnamezi, Chu Chi Thabh, a declarat ca autoritatile de la Hanoi au fost intotdeauna precaute, fiindca a fost dificil sa distinga limita dintre erotic si arta.

Vietnam, o tara social conservatoare, are o populatie de 84 de milioane de locuitori care este majoritara budista. Filme, carti sau poze artistice sunt frecvent cenzurate, iar cele care abordeaza un subiect tabu, precum sexul, sunt chiar interzise.

Pentru a vizualiza fotografii din galeria lui Thai Phien, click aici