Taxa pentru prima inmatriculare i-a determinat pe romani sa se indrepte catre achizitionarea unei masini noi. In primele noua luni ale acestui an, peste 316.700 de autoturisme noi au fost inmatriculate, cu peste 30% mai mult decat perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in trimestrul al treilea al acestui an, numarul de inmatriculari de vehicule rutiere, incluzand autoturisme, autocare, autobuze si motociclete, a ajuns la aproape 137.000 de unitati, cu 54% mai mult decat in perioada similara din 2006.

Chiar si comparativ cu trimestrul anterior se inregistreaza o crestere majora. In lunile iulie, august si septembrie, peste 135.000 de masini au ajuns in garajele romanilor, cu 30.000 mai mult decat in lunile aprilie, mai si iunie. Marcile preferate de romani raman cele populare.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), mai bine de 30% dintre autoturismele cumparate au fost Dacia Logan. Si masini precum Renault, Volkswagen sau Daewoo s-au numarat printre preferintele romanilor.

Datele INS confirma asteptarile producatorilor de masini noi, care preconizau la inceputul anului, odata cu introducerea taxei pentru prima inmatriculare, cresteri in vanzari. Si pentru masinile noi se percepe taxa de inmatriculare, insa valoarea acesteia este mai mica decat in cazul automobilelor second-hand.

integral in EvZ