Intrevedere cu rezultat pozitiv la Washington, in Statele Unite, unde presedintele american George Bush si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, si-au afisat punctele de vedere comune in privinta Iranului si Afganistanului si au semnalat o noua apropiere a relatiilor dintre Washington si Paris, relateaza aagentiile Reuters si AFP.

Intalnirea dintre cei doi lider a avut loc cu ocazia primei vizite oficiale pe care Nicolas Sarkozy a efectuat-o in SUA. Presedintele francez a fost primit cu multa caldura la Casa Alba, el castigand simpatia liderului american dupa ce a calificat drept inacceptabila ambitia nucleara a Iranului.

In timpul discutiilor, cei doi sefi de stat au hotarat sa mentina presiunile asupra Teheranului, in incercarea de a-i determina pe iranieni sa renunte la activitatea de imbogatire a uraniului.

"Un Iran care dispune de arme nucleare este periculoas", a declarat Bush in prezenta lui Sarkozy in cadrul unei conferinte comune de presa la Mount Vernon, resedinta primului presedinte al SUA, George Washington, in imediata apropiere a capitalei americane.

Busha adaugat ca vede in Sarkozy "un partener cu viziuni clara despre pace si valori de baza, care este gata sa ia pozitii dure pentru a obtine pace".

In privinta Afganistanului, Sarkozy a promis va ramane angajat in actiunile militare din aceasta tara atata timp cat va fi necesar. "America poate conta pe Franta in lupta ei impotriva proliferarii nucleare in Iran si a terorismului in Afganistan", a declarat Sarkozy, precizand ca Franta isi va asuma pe deplin rolul conform statutului de membru NATO.

George Bush si Nicolas Sarkozy au abordat si tema provinciei separatiste Kosovo, insa nu s-au facut cunoscute detalii privind aceasta problema. "Am discutat si despre situatia provinciei Kosovo si multumesc presedintelui Bush pentru implicarea sa", a declarat Sarkozy. Atat Franta cat si Statele Unite sunt de parere ca provincia va fi, mai devreme sau mai tarziu, independenta.

Vizita presedintelui francez in SUA a cimentat axa Paris - Washington, zdruncinata timp de patru ani de opozitia fostului presedinte Chirac fata de razboiul din Irak.