Ministrii de Interne din cadrul Uniunii Europene au aprobat, joi, extinderea spatiului Schengen, care va include inca 9 state - 8 din Europa Centrala, plus Malta, anunta Reuters.

Incepand cu 21 decembrie, cetatenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Malta vor putea calatori in cele 15 state deja membre ale spatiului Schengen, fara sa aiba nevoie de pasaport.

Cele noua tari care vor fi membre ale zonei libere de luna viitoare au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Cipru, care a aderat in acelasi an, a solicitat o amanare de un an.

"Consiliul ministrilor din Uniunea Europeana a convenit ca au fost intrunite conditiile de desfiintare a granitelor interne pentru cele noua noi state membre", a declarat un oficial european.

Controalele la aeroporturi pentru zborurile din interiorul spatiului Schengen vor fi efectuate in continuare, pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor.

13 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia si Islanda, fac parte, in prezent, din spatiul Schengen, ai carui membri au desfiintat punctele vamale interne.

Tarile din spatiul Schengen efectueaza controale comune la frontierele externe, au o strategie comuna in politica vizelor si impartasesc o baza de date a politiei referitoare la infractori si masini pierdute.

Marea Britanie si Irlanda au refuzat sa devina membre ale spatiului Schengen.

Ministrii urmeaza sa confirme decizia luata joi la inceputul lunii decembrie, dupa consultari cu Parlamentul European.