Barack Obama si Mitt Romney se vor infrunta miercuri seara in prima dintre cele trei dezbateri prezidentiale la Denver, in Colorado (vest), un test de personalitate de inalt risc sustinut in fata a zeci de milioane de americani, scrie AFP.

Barack Obama urca pe scena cu un avans net in sondaje, cu 34 de zile inaintea votului. Ultimul sondaj al Gallup ii acorda 50% din intentiile de vot fata de 44% pentru Mitt Romney, o diferenta superioara marjei de eroare.

Pentru Mitt Romney, intalnirea, difuzata de toate marile televiziuni americane, ofera o ocazie exceptionala de rasturnare a tendintei, in conditiile in care nici alegerea candidatului pentru functia de vicepresedinte, tanarul Paul Ryan, in august, si nici conventia de investitura nu au reusit sa-i aduca puncte considerabile.

Prioritate nationala, economia si somajul vor ocupa marea parte a confruntarii de 90 de minute, incepand cu ora locala 19,00 (01,00 GMT joi). Sanatatea si rolul statului vor fi ele abordate, dar ziaristul Jim Lehrer, moderator din 1988, ramane singurul stapan al intrebarilor.

Obama, mai bun in discursuri decat in dezbateri

Presedintele este considerat un orator foarte bun in marile discursuri, dar mai putin convingator cand este vorba de o dezbatere fata in fata. El s-a retras luni si marti intr-un hotel din Nevada pentru a-si exersa talentele comunicator, incercate ultima data in octombrie 2008 in fata lui John McCain.

Fara indoiala ca va exploata imaginile video filmate in mai si difuzate in septembrie, in care Mitt Romney le spune donatorilor sau ca nu este preocupat de 47% dintre americanii care nu isi platesc impozitele, calificandu-i "victime" dependente de stat.

Fisele de impozit ale milionarului Mitt Romney ar putea sa apara si ele in dezbatere, dupa ce New York Times a publicat marti o ancheta legata de dispozitivele fiscale folosite de Bain Capital in insulele Caiman si care ar fi permis candidatului, fost patron, sa plateasca mai putine impozite.

Comunicator disciplinat, Mitt Romney ar trebui sa reafirme ca scrutinul ofera o alegere intre doua viitoruri total diferite, unul de asistat, altul de oportunitati economice.

Fraza nefericita rostita marti de vicepresedintele Joe Biden l-ar putea ajuta. Acesta, un gafeur recunoscut, a vorbit in Carolina de Nord, despre "ingroparea" clasei de mijloc americane in ultimii patru ani, respectiv in perioada in care presedintele Obama s-a aflat la putere.

"Cum pot ei justifica majorarea taxelor pentru o clasa mijlocie care a fost ingropata in ultimii patru ani"?, s-a intrebat Biden.

Dar argumentul incompetentei presedintelui pe frontul somajului si-a pierdut din forta, cu o rata a somajului care a scazut la 8,1% in august. In statul-cheie Ohio (nord), rata a atins 7,2% fata de 10,6% la varful crizei.

Mitt Romney si-a accentuat deci de mai multe zile atacurile asupra politicii externe a lui Barack Obama, acuzat de naivitate in fata recentelor atacuri antiamericane din lumea araba sau in dosarul nuclear iranian.