Fostul presedinte al Statelor Unite Bill Clinton a adoptat luni o linie inedita de atac impotriva adversarilor republicani ai succesorului sau Barack Obama, afirmand ca acestia apara un model economic de austeritate care, potrivit lui, a esuat in Europa, scrie AFP.

Clinton, care a sustinut un discurs la o serata de strangere de fonduri din New York, a afirmat ca Mitt Romney si aliatii sai republicani sustin o line dura impotriva deficitelor, identica cu cea care a prevalat pana in prezent pe batranul continent.

La patru zile dupa ce datele privind somajul arata o incetinire economica in Statele Unite, amenintand campania pentru realegerea lui Obama, Clinton a sustinut ca exista doua motive care explica aceasta situatie.

"Primul, este Europa, pe care nu o putem controla (...) si celalalt sunt republicanii din Congres si candidatul lor la presedintie, guvernatorul Romney care au adoptat politica economica europeana", a acuzat Clinton.

"Cine ar fi crezut ca republicanii, al caror lait motiv in ultimele decenii a fost sa rada de 'Batrana Europa', vor sfarsi prin a adopta politica sa economica? Dar asta au facut", a adaugat fostul presedinte.

In opinia sa, republicanii au o politica economica ce se reduce la "austeritate si somaj imediat, si dupa, un buget pe termen lung unde, cand economia isi va recapata fortele, ratele dobanzilor vor fi atat de mari incat nimeni nu va mai putea sa faca nimic", a continuat Clinton, care a condus SUA din 1993 si pana in 2001.

In cadrul unei reuniuni ulterioare, Clinton a mers si mai departe, afirmand ca politica republicanilor se rezuma la : "Sa facem politica Zonei Euro. Ei au o rata medie a somajului de 11%. Putem ajunge acolo daca incercam intr-adevar!"​