Este periculos pentru PSD "sa luam o decizie privitor la dl. Dragnea chiar in mijlocul campaniei electorale", a declarat Dan Tudorache, candidat PSD la Primaria sector 1, intr-un interviu pentru HotNews.ro. "In momentul asta, pentru mine e mai important ce fac maine in campanie decat cine conduce partidul", a mai spus acesta. Dan Tudorache nu este de acord cu edificarea unei moschei in sectorul 1 al Capitalei si spune ca va face referendum sa vada ce spune populatia. "Poate in alta parte, da, Guvernul sa dea cultului musulman in alta parte, nu in sectorul 1", spune Tudorache.

Dan Tudorache - interviu HotNews.roFoto: Hotnews

In ceea ce priveste cheltuirea banilor pe pansele, Tudorache spune ca, daca va ajunge primar, se vor planta flori doar din serele Primariei si plante perene, sa nu fie nevoie sa le schimbe de la an la an.

Candidatul PSD la Primaria sectorului 1 spune ca vrea sa termine programul de reabilitare la blocuri si sa reabiliteze gratuit casele, iar principala masura sociala este sa gaseasca locuri de munca pentru categoriile defavorizate, ca acestia sa nu traiasca din ajutoare sociale. Acesta este de acord sa se dea bani la biserici din bugetul local, daca este nevoie, si una dintre solutiile pentru problema parcarii este ingustrarea trotuarelor pentru a face loc masinilor, dar si parcari park&ride.

Tudorache locuieste in sectorul 1, pe str. Sisesti, intr-o casa cumparata in 2001 cu circa 70.000 dolari. Acesta este deputat si castiga 5.700 lei/luna.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Dan Tudorache: Ce parere aveti ca dl. Liviu Dragnea ramane la sefia PSD dupa sentinta din dosarul Referendumul?

Catiusa Ivanov: Eu zic ca cel mai bine ar trebui sa se discute despre aceasta situatie dupa terminarea alegerilor locale. Este greu, e periculos pentru PSD sa luam o decizie chiar in mijlocul campaniei electorale. Maine (n.r. miercuri) vom avea o sedinta si eu voi pleda ca discutia vizavi de aceasta situatie nedorita pentru noi, pentru PSD-isti, sa o discutam dupa campanie.

CI: Cum veti explica alegatorilor din sectorul 1 ca partidul dvs. este condus de un infractor dovedit in justitie?

DT: Am avut noroc ca am mers foarte mult pe strada si locuitorii cu care m-am intalnit nu m-au intrebat asa ceva. Deci nu am avut ocazia sa dau explicatii.

CI: Totusi, oamenii stiu...

DT: Este adevarat, dar daca nu m-au intrebat, nu puteam eu sa ii intreb. Daca ei nu m-au intrebat, am rasuflat usurat si am mers mai departe. M-au intrebat de situatiile curente, de apa, de canal, de sosea, mai putin de chestia asta. Este adevarat, era o intrebare incomoda, dar am avut noroc ca nu m-au intrebat.

CI: Apropo, ca sunteti candidat la Primaria sector 1. Vi se pare putin lucru acuzatia de frauda electorala?

DT: Nu pot sa spun, este treaba justitiei. Va referiti tot la dosarul ... Este problema justitiei, nu comentez o decizie a justitiei, nici nu se poate comenta o decizie a justitiei, indiferent cum o percepe cel in cauza, asta este decizia justitiei pe care trebuie sa o respectam sau cel putin eu ca politician nu o comentez.

CI: Cum va puteti solidariza tocmai in alegeri si candidat fiind cu un lider condamnat fix pentru furt de voturi?

DT: Nu am spus ca ma solidarizez. V-am spus ca o decizie in sensul acesta o vom lua dupa campanie. In momentul asta pentru mine, candidatul Dan Tudorache, este mai important ce fac maine in campanie decat cine conduce partidul. Aceasta decizie va fi luata cu siguranta dupa data de 6 iunie.

CI: Ati candidat in 2008 la Primaria sectorului 1, contra lui Andrei Chiliman, insa acesta a castigat, iar in 2012 ati vrut din nou sa candidati, insa USL l-a nominalizat tot pe dl. Chiliman. Credeti ca de data aceasta veti castiga? De ce?

DT: Stiti cum este, eu sper, speranta moare ultima. Exact cum spuneati, am candidat si in 2008, nu am castigat. In 2012, USL-ul l-a desemnat si am facut campanie impreuna cu primarul Andrei Chiliman, am mers pe strada in acea vara din 2012, am mers impreuna. Daca aceasta a fost decizia aliantei, eu am respectat-o, chiar daca am avut o strangere de inima, eu am respectat decizia partidului chiar daca vroiam altfel, dar asta este viata.

CI: Cat aveti acum in sondaje?

DT: 33% are PSD-ul in sondaje, sondaje facute acum o saptamana de Mirel Palada, 23% are PNL si 22% are ALDE.

CI: Cum se schimba lucrurile dupa scandalul cu d-na Chiriac?

DT: Noi avem o intelegere cu cei de la ALDE, sa facem alianta dupa alegerile locale, deci intelegerea era cu UNPR-ul si cu ALDE. Cu UNPR-ul deja candidam impreuna, iar cu ALDE speram in continuare sa facem majoritatea in Consiliul Local dupa 6 iunie.

CI: Totusi, cum se schimba situatia?

DT: Ultima ora la care se pot depune candidaturile este ora 24.00 a zilei de marti. Vom vedea ce se intampla cu candidatura colegilor de la ALDE si putem sa ne facem alta strategie. Speranta mea este ca Laura Chiriac sa poata sa isi depuna candidatura impreuna cu lista pentru Consiliu Local sectorul 1.

CI: Ati fost viceprimarul lui Andrei Chiliman in perioada 2008-2012. Aveati cunostinta de ceea ce procurorii DNA ii reproseaza fostului primar?

DT: Am fost acolo, dar din informatiile pe care le am eu, nu am fost chemat niciodata la DNA, sunt informatii de la diversi colegi, DNA se ocupa efectiv de activitatea Primariei sector 1 din ianuarie 2012 pana in 2015, cand a fost ridicat de pe aeroport. Nu stiu unde vor extinde cercetarile. Este problema instantei. Nu vreau sa o comentez. Nu am cunostinta fiindca eu la acel moment nu mai eram in Primarie. Undeva in anul 2012 au fost mici divergente intre mine ca viceprimar si dl. Chiliman si eu in decembrie 2011 am parasit functia de viceprimar.

CI: Ati fost viceprimar, cum ati descrie ce s-a intamplat cu contractul Romprest?

DT: El a fost atribuit inainte sa ajung eu in primarie. Daca este ceva ilegal, este treaba instantei, nu pot sa comentez.

CI: Dar, daca veti ajunge primarul sectorului 1, ce veti face cu acest contract?

DT: Voi pune la dispozitia organelor de control, daca exista suspiciuni legat de acest contract, tot ce solicita domnii de la DNA. Daca sunt probleme cu justitia, cei care au savarsit acele fapte trebuie sa suporte consecintele.

CI: Va temeti de DNA?

DT: Nu. Si va spun un lucru foarte hazliu. Nu stiu daca stiti, pana sa ajung eu candidatul in final, partidul meu dorea sa vina la Primaria Capitalei si la sectoare cu un asa numit Guvern pentru Bucuresti si ar fi trebuit ca fiecare sector sa aiba candidat un fost ministru din Guvernul Ponta si la Primaria Capitalei sa mearga cu d-na Firea. Pe rand, fostii ministrii din Guvernul Ponta au refuzat, chiar cineva spunea ca nu vrea sa aiba acasa probleme cu familia, sa dea cu subsemnatul, le era teama, de asta au refuzat.

CI: Totusi, te temi daca esti cinstit? De exemplu mie nu mi-e frica de DNA ca ma salta...

DT: Eu consider ca sunt cinstit, nu mi-e teama si am candidat. Daca esti cinstit, cum spuneati si d-voastra, mergi cu capul inainte.

CI: Sa lasam un pic partea aceasta de politica si sa ne ocupam de administratie. Care este strategia d-voastra pentru sectorul 1?

DT: Eu vreau sa duc mai departe tot ce a facut bun Andrei Chiliman si dau un exemplu, mai sunt undeva la 10% blocuri de reabilitat in sectorul 1, trebuie terminate si ce vreau sa incep, mergand in 2012 cu Andrei Chiliman pe strada, in campanie, le-am promis cetatenilor din zona Bucuresti Noi, Chitila, Straulesti, Damaroaia ca este normal sa reabilitam si casele. Fiind locuitori ai sectorului 1. Asta tot in urma unei solicitari a unei persoane care a spus ca de ce sa-i ajutam numai pe cei care locuiesc la bloc.

CI: Pai, eu locuiesc la casa si nu primesc nimic...

DT: Da, noi care stam la case de ce sa nu beneficiem? Totusi, sunt banii tuturor cetatenilor din sectorul 1, deci, pe buna dreptate, a fost elaborata o lege, nu au fost aduse in timp util normele de aplicare a legii, dar in momentul de fata nu s-a reabilitat nicio casa chiar daca unii dintre contracandidatii mei spun ca s-a inceput. Nu este adevarat.

CI: PNL-ul spune ca din vina PSD-ului nu s-a facut... s-a blocat treaba in Consiliul Local.

DT: Nu este adevarat. Este o minciuna. Cel care spune asa ceva este un escroc. Pacaleste electoratul. Normele de aplicare sunt, deci cei care conduc in momentul de fata Primaria sectorului 1 puteau sa demareze aceste reabilitari la case, dar va spun de ce s-au poticnit. Ca sa reabilitezi niste case iti trebuie o Asociatie de proprietari cum este la bloc. Acea Asociatie de proprietari trebuie sa se constituie pe o strada. Deci, daca strada este mai mica, asociatia de Proprietari este mai mica. Ei trebuie sa depuna acetele si sa inceapa reabilitarea termica. Nu au facut-o. Banuiesc ca a fost si aceasta nebunie cu toti consilierii locali la Primaria sectorului 1, atunci cand a fost retinut Andrei Chiliman si cred ca acolo s-a blocat. Eu zic ca puteau sa inceapa, dar este problema lor.

CI: La blocuri continuati tot gratuit, iar la case cum ar urma?

DT: Tot gratuit. Nu pot sa fac o diferenta intre locuitorii de la bloc si locuitorii de la case, tinand cont ca la case locuiesc 60% dintre locuitorii sectorului 1.

CI: Dar pe fonduri europene nu mai poti face reabilitarea termica gratuit pentru proprietari?

DT: Este adevarat. Dar pot, de exemplu, sa folosesc fondurile europene in alte scopuri si banii Primariei sa ii indreptam catre reabilitarea termica.

CI: Ce alte proiecte mai aveti pentru sectorul 1?

DT: Va dau un simplu exemplu. In sectorul 1, la 240.000 locuitori, sunt doar 3 crese. Ceea ce mi se pare ca la cel mai bogat sector, ma refer la buget, sa ai doar trei crese, este de neacceptat. Deci, in primul rand, trebuie construite crese, gradinite. Va dau alt exemplu, in zona Sisesti - Vatra Noua nu exista o scoala. Deci, copiii din zona trebuie sa mearga mai multi kilometri in dreapta sau in stanga, sa poata ajunge la scoala. Deci sunt zone cu mici probleme din punctul acesta de vedere, ca nu au unde sa isi duca copii la scoala, la cresa, la gradinita. Este adevarat, cand spui sectorul 1, este fruntea, dar sunt mici probleme.

Va dau alt exemplu. Zilele trecute am fost intr-o zona mai... nu stiu cum sa ma exprim... unde stateau mai multi romi, in Straulesti, pe Intrarea Nadesului. Mi s-a spus ca sunt primul candidat care am intrat acolo in 20 de ani. Este adevarat, iti este frica sa intri acolo, dar am intrat, am avut curaj, am vorbit cu cetatenii din acea zona, unde este adevarat, sunt preponderent romi, dar si ei sunt oameni, si ei sunt cetateni ai sectorului 1, trebuie sa ii ajuti, dar in primul rand trebuie sa se ajute si ei. Tu le intinzi o mana si ei trebuie sa inteleaga ca sunt locuitori ai sectorului 1. Deci sunt zone foarte frumoase ale sectorului1 si sunt zone care trebuie sprijinite mai mult.

CI: Si care este politica d-voastra pe partea aceasta de social? Ce faceti cu oamenii acestia? Cresteti ajutorul social, dati locuinte sociale? Ii integrati in campul muncii?

DT: Cautam sa ii integram. In primul rand, mi-au spus ca vor locuri de munca. Eu le-am spus sa mearga la Primarie daca au studii superioare. Sunt multe locuri libere, mai ales dupa ce s-a intampalt in ultimul an cu DNA-ul, cand oamenii au plecat pe capete din Primaria Sectorului 1, sunt multe locuri disponibile. Cei care au studii superioare pot merge sa se prezeinte la examen si daca pot castiga examenul, sa munceasca in cadrul Primariei. Este adevarat, mi-au spus cu totii si asta o stiu din anii anteriori, salariile sunt foarte mici in Primaria sector 1, dar astea sunt salariile.

CI: Dar o viziune concreta aveti si niste masuri concrete pe care le veti lua in calitate de primar pe partea de social, pentru oamenii acestia cu venituri foarte mici, dependenti de alocatiile copiilor si ajutoarele sociale?

DT: Trebuie sa caut. Dau un alt exemplu. Sunt firme care presteaza o munca pe teritoriul sectorului 1. Ma refer la Romprest. Foarte multi cetateni sunt adusi din provincie, cu masinile, de pe langa Bucuresti, ma refer la maturatori, la cei de la spatii verzi. De ce nu am merge noi catre acesti locuitori si am spune ca avem nevoie de - chiar si maturatori, nu este o meserie rusinoasa.

CI: Sigur ca nu. Eu ii respect foarte mult pe acesti oameni.

DT: Si eu. Nu sunt numai romi, sunt si romani, dar daca atat au invatat, atata scoala au. Orice munca pe care o faci cu raspundere nu este rusionoasa. Exact cum v-am spus, le-am spus si lor, m-au intrebat, erau cativa dintre ei care se vedea ca ori au o facultate, ori sunt cititi, si le-am spus ca daca vor sa se angajeze, sa vina la primarie. La avizier sunt afisate toate posturile libere. M-au intrebat daca sunt si pentru ceilati, fara studii. Eu le-am spus ca o sa vorbesc la Romprest, sa angajeze cu prioritate locuitorii sectorului 1. Pentru ca nu mai folosesc masinile sa ii duca si sa-i aduca de acasa, este mai avantajos.

CI: Deci incurajati oamenii sa munceasca?

DT: Normal, fiecare pe domeniul lui. Sper ca sa inteleaga si sa munceasca, nu sa astepte doar ajutorul social pe care il dau cei de la DGAS.

CI: In ultima vreme a venit in atentia presei mai mult ca oricand afacerea panseluta. De exemplu, Primaria sectorului 1 da 90 milioane de lei in fiecare an pentru intretinerea spatiilor verzi, bani pusi sub semnul intrebarii, care ar putea fi cheltuiti pe alte lucruri mai utile decat sa punem pansele si sa le schimbam de 10 ori pe an. Ce rezolvare vedeti pentru spatiile verzi, sa nu mai dam banii pe pansele?

DT: Va dau un exemplu. Tot ce ma intrebati, eu vin cu un exemplu. Eu in 2001-2004 am fost consilierul primarului din acel timp, Vasile Gherasim. Atunci ADP-ul avea sere, deci efectiv toate panselutele sau toate florile erau crescute in serele proprii ale Primariei. Dupa 2004, au disparut si automat cei de la ADP au fost nevoiti sa cumpere plante de pe piata libera sau eu stiu de unde. Eu vreau ca aceste flori care urmeaza sa fie plantate in sectorul 1 sa fie din pepiniera proprie si sa fie perene, nu sa cumparam an de an si sa dam o caruta de bani. Spuneati acea suma. Este o suma foarte mare. Ganditi-va, cu aceasta suma o primarie, dau exemplu sectorul 5, ar fi facut multe lucruri.

CI: Ei au circa 400 milioane lei buget...

DT: Sectorul 5 nu avea nici bani de curatenie. Nu e bine atunci cand ai sa ii cheltuiesti pe lucruri... Este adevarat, se vedea foarte frumos, dar era foarte scump. Cred ca locuitorii sectorului 1 se multumeau cu banii aceia sa faca o cresa sau o gradinita.

CI: Spuneati ca vreti sa faceti o sala polivalenta. De ce si unde?

DT: Nu exista in sectorul 1.

CI: Nu exista nici in Bucuresti, bine, o avem pe cea veche.

DT: Este adevarat. Vreau in zona Floreasca o sala polivalenta si sectorul 1 chiar are nevoie.

CI: De ce?

DT: Pentru locuitorii sectorului 1. In Romania nu s-a mai construit nimic si singura primarie care are posibilitatea sa construiasca, din punct de vedere financiar, este Primaria sectorului 1.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

CI: Veti permite parcarea masinilor pe trotuar?

DT: Eu va dau un exemplu, merg mult in Bucuresti, sunt si nascut in sectorul 1, in Bucuresti, parintii mei stau in sectorul 2 si mie mi-a placut cum arata acele parcari pe care le-a facut Ontanu in sectorul 2, a micsorat putin trotuarul, dar a facut loc pentru masini, pentru ca soselele sunt construite pe timpul lui Ceausescu si numarul masinilor a crescut.

CI: Deci vreti sa ingustati trotuarele si sa faceti locuri de parcare?

DT: O sa caut solutii. Este una dintre variante. Vreau sa indentific locuri virane care apartin Primariei Capitalei sau de sector, dar in general toate spatiile sunt ale primariei Capitalei fiindca sectoarele nu au personalitate juridica, si acolo sa construiesc parcari.

CI: Dar ca idee, sunteti de acord cu parcatul pe trotuar?

DT: Daca trotuarul este foarte mare, cu siguranta as incuraja sa se faca loc si masinilor pe o parte din trotuar, dar sa fie spatiu suficient, fiindca sunt unele trotuare foarte mici si nu ai cum sa parchezi, dar daca este un trotuar mai mare, dau in exemplu, pe Calea Grivitei, pot face exact cu s-a facut in sectorul 2, insa inainte de a face asta, ma duc si ma consult cu locuitorii din zona si intotdeauna cuvantul lor va fi cel mai important.

CI: Aveti proiecte de incurajare a transportului alternativ?

DT: Da, ar trebui. Eu, de exemplu, sunt inginer de cai ferate. Am lucrat la Metrorex undeva la 11-12 ani. Eu as prefera, ca pe langa statiile de metrou sa existe si niste parcari, tu ai venit dintr-un colt al Bucurestiului, te-ai dus la statia de metrou, ti-ai lasat masina acolo si mergi cu metroul. Automat ai descongestiona traficul.

CI: Deci, parcari park&ride?

DT: Da, pentru ca stiu care este avantajul mersului cu metroul. Este adevarat, metroul nu tine de nicio primarie, tine de Ministerul Transporturilor, este cel mai bun mod de a parcurge Bucurestiul. Asa il vad eu. Este adevarat, multi prefera RATB-ul, dar la metrou vara este racoare si iarna cand nu poti merge pe strada este bine.

Eu merg cu metroul, am mers, am muncit la metrou si cunosc avantajele mersului cu metroul.

CI: In cartierele Bucurestii Noi si Damaroaia este un haos urbanistic de nedescris, s-a construit foarte mult, o parte dintre cladiri sunt construite ilegal, spun vecinii de acolo. Pentru o parte Primaria sectorului 1 a dat autorizatie de construire, cu niste indicatori urbanistici foarte mari, sunt multe litigii, proteste din partea locuitorilor din zona. Cum vedeti rezolvarea problemei?

DT: Se poate doar stopa. Tot ce s-a dat nu ai cum sa mai opresti.

CI: Pai nu se pot demola daca s-au construit ilegal?

DT: Ba da, doar instanta. Eu va spun cum s-au dat autorizatiile acestea, din informatiile pe care le-am avut la momentul respectiv, cel care dorea sa construiasca, venea, solicita autorizatie pnetru un imobil P+2, de exemplu, si cand termina era P + 2 plus inca doua etaje. Veneau, se intelegeau cu cei din Primarie contra unei atentii.

CI: Asta este ilegal, coruptie...

DT: Este coruptie, da, si este treaba DNA-ului. Mai mult, va dau un alt exemplu. Stiti ca la fiecare autorizatie de constructie, la un imobil sau bloc, trebuie neaparat sa se asigure si locuri de parcare. Dupa ce au facut receptia cu spagile de rigoare, au compartimentat pana si parcarile, cele de la demisol, si au vandut apartamente, iar oamenii nu au unde sa-si parcheze masinile. Intr-un bloc cu 15 familii, ar trebui sa fie cel putin 15 masini, blocul are o deschidere de 30-40 metri, si nu ai cum sa parchezi daca pui una langa alta masinile, ca depasesti toata suprafata blocului si automat oamenii din jur ii injura pe cei din Primarie.

CI: Dar veti face niste controale in acest sens daca ajungeti primar, daca respecta Hotararea 66/2006 privind locurile de parcare?

DT: Cu siguranta si toate ilegalitatile le voi inainta DNA-ului.

CI: Zona de Nord a Capitalei s-a dezvoltat foarte mult, mediul privat a investit foarte mult, s-au construit cladiri inalte, sunt foarte multe companii mari, din nefericirea partea publica nu a tinut pasul si sunt strazi nelargite - Fabrica de Glucoza, Dimitrie Pompeiu, iar traficul la orele de varf este de cosmar. Aveti vreun proiect pentru aceasta zona?

DT: Tot ce tine de Primaria de sector, va dati seama ca acolo sunt anumite strazi care tin de Primaria Capitalei, pe cea de care spuneati mai devreme este trafic infernal.

CI: Stai o ora blocat in trafic, eu am lucrat in zona respectiva, in afara de metrou, nu ai cu ce sa ajungi... Nici macar metroul nu este suficient fiindca la orele de varf astepti doua trei metrouri ca sa poti urca.

DT: Acolo ar trebui construite parcari si omul cand a venit, si-a lasat masina in parcare si sa foloseasca metroul.

CI: Si pentru cei care vin din centru, ce solutie aveti?

DT: Ei vin cu metroul, trebuie stimulati sa vina cu metroul. Nu au mult de mers de la metrou pana la toate institutiile din zona. Stiu foarte bine zona, v-am spus, pe vremuri am raspuns si de statia Pipera ca sef de gara, si stiu foarte bine cum arata zona in '91-'92, cand eu eram la Metrou, si o stiu cum arata acum, dupa 20 de ani.

CI: Veti da bani la biserici de la bugetul local?

DT: Eu cred ca fiecare biserica trebuie sprijinita daca sunt probleme stringente, daca sunt probleme de rezistenta, daca e nevoie.

CI: Sunteti de acord cu impozitarea bisericilor?

DT: Nu. Este un punct de vedere, asa cred eu.

CI: Totusi, daca mie biserica imi percepe taxa pentru cununie, botez, este un prestator de servicii..

DT: Este adevarat, dar este un punct de vedere.

CI: Sunteti de acord cu construirea moscheei de pe bd. Expozitiei?

DT: Eu personal nu sunt de acord cu construirea unei moschei in sectorul 1. Sa va spun si de ce. Eu sunt nascut, crescut in sectorul 1, aici mi-am desfasurat o parte din viata. Eu sunt botezat la Casin, este un privilegiu pentru mine sa trec macar o data pe saptamana prin acea zona, deci sunt crestin in suflet. Eu daca ajung primar, eu as face un referendum, dar eu la acel referendum as vota impotriva construirii in sectorul 1 a moscheei. Poate in alta parte, da, Guvernul sa dea cultului musulman in alta parte, nu in sectorul 1.

CI: Pai, au si ei drepturi ca si noi.

DT: Este adevarat ca au drepturi, nu am zis ca nu sunt de acord sa se faca, dar nu in sectorul 1. Cred ca se poate gasi si o alta solutie pentru ei. Eu zic, cel mai bine, cand este o problema spinoasa, cum spuneati d-voastra cu parcarile, eu ma duc in fata electoratului si ii intreb, fac un referendum, eu vreau sa muncesc impreuna cu cetatenii sectorului 1 pentru ca eu asa consider. Daca eu aici sunt nascut, vreau sa-i consult. Nu sunt venit din stranga sau din dreapta tarii, eu sunt nascut aici si vreau ca atunci cand nu o sa mai fiu primar sa merg pe strada si sa nu imi bata cineva obrazul.

CI: Cum aduceti bani la bugetul local, ca primarii de obicei consuma banii, dar nu prea gandesc in perspectiva, cum sa atraga firme noi in sector, cum sa creeze un mediu adecvat pentru afaceri?

DT: Va dati seama, zona de Nord a Capitalei este preponderent pentru sedii de firme puternice. Este normal sa atragem firmele, sa aiba sediul social in sectorul 1, ca automat sa vina cu bani la buget.

Eu cred ca pana acum firmele chiar au vazut oportunitatea de a-si desfasura activitatea sau sa aiba sediul in sectorul 1 si din cauza aceasta sectorul 1 este un sector privilegiat fata de alte sectoare ale Capitalei.

CI: As vrea sa ne povestiti cateva lucruri despre studii si viata personala. Ce studii ati terminat? Cu ce va ocupati?

DT: Eu am terminat facultatea pe timpul lui Ceausescu, in 1988, am facut facultatea la zi, Facultatea de Transporturi, in Bucuresti, nu am fost repetent. Am avut o singura restanta, parca in anul II, deci eu zic ca am fost un student cu o medie buna, nu foarte buna, nu pot sa spun ca eram cel mai bun din clasa, dar eram peste medie.

CI: Ce experienta profesionala aveti?

DT: Multa, multa experienta. In primul rand, eu mi-am facut meseria. Din ,88 pana in ,90 am fost inginer stagiar, asa era pe vremea lui Ceausescu si mi se parea normal.

CI: Inginer de drumuri?

DT: Inginer de cai ferate. Eu am terminat Facultatea de Transporturi, tehnologia transporturilor feroviare. Deci pentru mine CFR-ul era a doua armata, nu ca acum. Atunci trenurile nu intarziau asa de mult, era un anumit respect pentru un muncitor la calea ferata, dupa care in '90 am lucrat la Metrorex pana in 2001, deci eu mi-am facut meseria. Am avut diverse functii, de la inginer de statie, m-a prins mineriada din 13-15 iunie, raspundeam de Universitate, deci eu chiar mi-am facut meseria si nu pot sa spun ca am facut o facultate doar sa am in CV, eu chiar am muncit si am ajuns pana la nivel de sef de sectie la metrou.

Dupa care am avut asa, o revelatie, si mi-a placut administratia locala. In administratia locala am fost consilierul primarului Vasile Gherasim - 2001-2004, dupa care am fost consilier general 2004-2007, atunci cand toti consilierii generali am hotarat sa ne dam demisia din Consiliul General fiindca nu eram de acord sa retrocedam parcul Bordei. Era un scandal. Este adevarat, in momentul de fata sunt in proces pentru ca nu am vrut sa votez atunci sa ii dam lui Constanda parcul si am preferat noi, toti consilierii PSD, sa ne dam demisia din Consiliul General decat sa-i votam, ca era hotararea judecatoreasca, ne obliga sa votam in anume fel si atunci am preferat sa imi dau demisia si sunt in proces si acum, din 2007. Pe 10 mai sunt chemat la Curtea Constitutionala in acest dosar.

Dupa care am fost consilier local si viceprimar la sectorul 1, deci am in administratia locala mai mult de 10 ani. Am invatat efectiv administratie locala si sunt de 3 ani si jumatate deputat pe un colegiu tot din sectorul 1. Deci, toata viata mea s-a legat doar de sectorul 1. Deci, nu stiu, este bine, este rau, poate ca electoratul poate sa spuna.

CI: Cat castigati pe luna?

DT: Undeva la 5.700 lei, cam acesta este salariul meu ca deputat.

CI: Unde locuiti? Locuiti cu chirie? Cat este chiria?

DT: Nu locuiesc cu chirie, locuiesc cu familia.

CI: In ce zona?

DT: In zona de nord, pe Sisesti.

CI: Ce masina conduceti?

DT: Este o masina la care eu tin foarte mult, o masina veche, este din 2001, o Toyota. Eu sunt fan Toyota. Daca ar fi sa o vand acum, as lua 3.000 de euro pe ea, dar nu o vand. Este o masina pe care o simt si imi place.

CI: Locuiti la casa? Cat valoreaza locuinta in care stati?

DT: Nu pot sa estimez. A costat in 2001, inainte sa intru in politica, 70.000 de dolari. Este de atunci, este o casa veche.

CI: Ce faceti in timpul liber, cateva lucruri despre familia d-voastra? Daca sunteti casatori, aveti copii?

DT: In timpul liber ma ocup de partid, sunt presedinte la sectorul 1, am o fetita si prefer sa inchid aici discutia.

CI: In afara de viata de la partid, nu aveti vreun hobby?

DT: Eu am facut sport de performanta, am fost inotator, imi place sa fac sport, merg la sala, este adevarat, de o luna si jumatate nu am mai ajuns la sala fiindca aceasta campania mi-a dat tot programul peste cap. Imi place sa petrec vacantele in Romania. Foarte putin am fost plecat in strainatate. Prefer sa merg la mare in Romania, in Mamaia mai concret. Pana in ,90 preferam sa merg la Neptun, dupa ,90 m-am dus la Mamaia.