Candidata PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, sustine, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca ideea de forta cu care candideaza este "ca o femeie face curat zilnic dupa mai multi barbati", testata si ca slogan de campanie. "Au fost primari pana acum numai barbati si numai de dreapta, iar Bucurestiul este cel pe care il stim acum, adica in impas din foarte multe privinte", afirma Firea. Candidata PSD mai spune ca Traian Basescu se va comporta in campanie ca un candidat, indiferent daca va intra sau nu in joc. In ce priveste acordul de mediere in procesul cu fostul presedinte, Firea afirma ca a picat din cauza unor conditii pe care le-a considerat inacceptabile, intre care si exprimarea unor scuze publice pentru afirmatiile in cazul Nana.

  • Despre declaratia din campania din 2014 despre familiile fara copii: "Mi-am cerut scuze si atunci si repet si acum regretul meu si scuzele mele. Nu vreau sa arunc exclusiv in sarcina staff-ului de campanie al domnului Ponta ceea ce s-a intamplat atunci. Imi iau vina, daca vreti, in totalitate asupra mea"

DT: Ce estimati la PSD in ce priveste candidatura lui Traian Basescu? Va intra sau nu in cursa?

GF: Sunt anumite informatii pe care le-am citit si eu in presa ca strange semnaturi domnul Basescu. Va spun sincer, sunt destul de relaxata din acest punct de vedere. Pentru ca orice persoana care are toate drepturile legale sa candideze, poate sa o faca. De ce nu. Personal cred ca....

DT: Dar ce evaluare aveti la PSD, banuiesc ca va uitati cu un ochi profesionist la dl Basescu?

GF: Normal ca analizam si noi tot ceea ce se intampla in viata politica. Are un electorat al sau stabil, in ciuda unor evenimente care s-au petrecut...

DT: Va intra in cursa?

GF: ...nu mai este atat de consistent cum a fost odata, dar are in continuare oameni care cred in omul politic Traian Basescu. N-as vrea sa ma comport ca Nostradamus sau Baba Vanga si sa spun eu acum daca va intra cu certitudine sau nu va intra in cursa, dar pot in schimb sa va spun ceva, ca si daca nu va intra personal in aceasta cursa electorala pentru alegerile locale, se va comporta ca si cum ar fi candidat. Cred ca-l va sustine pe reprezentantul PMP atat de mult incat se va identifica din punct de vedere al comunicarii cu acel candidat. Nu-l vad stand deoparte. Asta va spun cu certitudine.

DT: Aporpo de Traian Basescu, v-a acuzat cat a fost presedinte de faptul ca ati luat imprumuturile de la Crescent, "tot imprumuta an de an si nu platea inapoi, 400 de mii de euro, apoi 1 milion opt sute" stiti declaratiile. Ati spus atunci ca o sa-l actionati in instanta si nu mi-e clar daca s-a lamurit chestia asta in justitie, daca-i un proces pe rol.

GF: Domnul Basescu a iesit cu informatii trunchiate. Nu avea nici o legatura cu mine personal. Era vorba despre finantarea activitatii de presa din trustul Intact. Dvs ca jurnalist ar trebui sa apreciati faptul ca mai erau oameni si societati care finantau mediul jurnalistic pentru ca stiti si dvs in ce situatie de precaritate se afla acum media din Romania, in special print-ul este pe cale de disparite. Deci nu era vorba despre imprumuturi pe care Gabriela Firea le-a luat de la domnul Dan Voiculescu. Era vorba, repet, despre finantarea aparitiei publicatiilor, cumpararea de hartie, de spatiu tipografic, plata salariilor jurnalistilor, plata taxelor si impozitelor. Si am explicat la acel moment si am afirmat public ca daca domnul Basescu continua sa profereze aceste minciuni despre persoana mea.

DT: Si?

GF: Domnul Basescu s-a oprit cu acele declaratii si am considerat ca a inteles ca nu are niste informatii reale.

DT: Deci nu l-ati mai dat in judecata.

GF: Pai nu, s-a oprit. Am considerat ca daca s-a oprit... ca nu sunt o procesomana. Chiar nu sunt o procesomana. Am un proces cu Traian Basescu. Daca dumnealui nu se oprea, fireste ma determina sa mai fac o plangere. Dumnealui s-a oprit din acele declaratii si am considerat ca a vazut ca nu are documentele pe care le credea ca le are. Ca dumnealui credea ca eu personal am luat bani de la Dan Voiculescu.

DT: Apropo de procesul celalalt, a ramas doar amenintare, nu si santaj.

GF: A ramas amenintare, asa a decis procurorul de caz.

DT: Am vazut ca in prima parte ati semnat un contract de mediere, prin februarie a cazut acordul de mediere. N-am inteles de ce a cazut.

GF: In practica judiciara exista posibilitatea ca inainte de trimiterea unui dosar de la Parchet in instanta sa existe o perioada de trei luni prin care partile sa semneze un acord de mediere. Avocatul domnului Basescu l-a contactat pe avocatul meu si a spus ca ar dori sa intram intr-o procedura de mediere. Tocmai pentru a arata ca sunt un om al dialogului, un om al comunicarii, care nu are idei preconcepute.

DT: Ce comunicare doamna Firea, ce dialog, ca erau acuzatii grave, amenintare, santaj.

GF: Stiu, dar puteam sa fiu acuzata ca nu ascult si partea cealalta, faptuitorul. Eu sunt partea vatamata si nu puteam sa spun ca nu vreau sa-i aud punctul de vedere. Am intrat intr-o procedura de mediere. Avocatii domnului Basescu i-au trimis doamnei mediator niste formulari de acord pe care eu le-am considerat inacceptabile.

DT: De ce, explicati-mi putin ca nu inteleg.

GF: Nu vreau sa va dau toate detaliile, pentru ca am semnat amandoi un contract de confidentialitate dar va pot spune principiul. Principiul era acela ca eu trebuie sa-mi cer scuze pentru cele intamplate. Ceea ce mi s-a parut inadmisibil, pentru ca eu nu am facut atunci altceva decat sa comunic un rezumat al activitatii comisiei Nana. Eu nu am facut aprecieri personale si nu am cum sa spun acum printr-un acord intre parti ca eu regret faptul ca mi-am exercitat corect mandatul de parlamentar in cadrul unei comisii care s-a infiintat prin votul plenului celor doua camere reunite ale Parlamentului. Este absurd sa regret eu acest lucru. Pentru ca nu veti gasi in intreaga arhiva pe care o veti consulta nici o afirmatie personala a mea in legatura cu domnul Basescu sau cu familia domniei sale.

DT: In ce stadiu e dosarul acum?

GF: Aceasta procedura de mediere nefiind finalizata, ancheta s-a reluat. Am fost invitat din nou la Parchet acum doua saptamani. M-am prezent eu, dl Bolcas si doi avocati ai domnului Basescu. Doamna procuror de caz m-a intrebat daca-mi mentin plangerea, am raspuns afirmativ, iar domnii avocati m-au supus unui tir de intrebari de vreo o ora si jumatate. Le-am raspuns si acum asteptam ce spune Parchetul. Nu mai am eu ce sa adaug mai mult decat am facut pana acum.

DT: Celebra declaratie legata de famiile fara copii. N-am vazut nicaieri sa regretati aceasta afirmatie, nu regrete in general pentru "momentele neplacute din campanie" cum ati spus intr-un interviu. Ci aceasta declaratie, o regretati? Nu v-ati cerut scuze pentru ea.

GF: Cu siguranta ca regret faptul ca s-a inteles gresit ceea ce eu am spus. La momentul respectiv eu am raspuns unei intrebari, care se referea la votul meu dat unui candidat parinte sau votul unui candidat care nu are copii. Si eu am spus: ca parinte a doi baieti si sunt acum insarcinata voi avea un al treilea copil, votul meu va merge la candidatul care are si copil pentru ca eu cred ca este mai apropiat de problemele familiei si intelege mai bine cu ce probleme se confrunta familiile care au copii. Doua zile nu s-a intamplat nimic.

DT: Ceea ce era, iertati-ma, o exagerare si o jignire pentru ceilalti fara copii.

GF: Dar nu m-am gandit la cel moment cum va fi interpretat mesajul meu, de aceea imi pare rau ca nu ati vazut.

DT: Am revazut declaratia dvs de cateva ori.

GF: Eu mi-am cerut scuze si am regretat ca s-a inteles cu totul altceva. Dar eu vreau sa va spun un lucru, domnule Tapalaga. Eu nu am acuzat fostul presedinte asa cum a transmis staful sau de campanie ca a vandut copii, ca i-a vandut pentru organe, ca a facut trafic de copii. Au fost prezentate in cadrul unei conferinta de presa elemente din articolul dvs, dintr-o ancheta pe care dvs ati prezentat-o si sunt convinsa ca ati documentat-o in urma cu douazeci de ani. Deci nu am venit cu alte elemente. Dar daca doriti sa aducem in actualitate acest subiect. Eu am spus atunci, poate nu s-a preluat: regret si o spun cu sinceritate, afirmatiile care au fost gresit intelese si care au fost gresit interpretate si sub nici o forma nu am vrut sa aduc atingere vreunei familii care nu are copii mai ales ca eu insami am foarte multi prieteni care din nefericire nu au copii din diferite motive. Si sub nici o forma nu am dorit sa se intample acest lucru.

DT: Iarasi doamna Firea constat, si in timpul acestui interviu, ca vorbiti despre declaratii care au fost prost intelese si prost interpretate. Dar dvs ati facut...

GF: Nu cred asa ceva...Nu cred in oamenii care...

DT: Bine, dar ati asta ati spus la vremea respectiva.

GF: A fost o greseala.

DT: Despre asta-i vorba. Simplu. A fost o eroare.

GF: A fost o eroare. Mi-o asum si asta voiam sa va spun cand m-ati intrerupt. Am citit comentarii in ultima perioada ca eu regret ca s-au transmis prin mine acele mesaje negative gandite sa spunem, nu gandite, preluate de staff-ul de campanie. Nu regret doar acest lucru. Ce vreau sa spun, eu sunt un om resposabil. Si sa stiti ca nu ma derobez de responsabilitate, si nu ma victimizez si nu duc cumva discutia in zona, stiti, am fost obligata, am fost pusa. Nu. S-au intamplat aceste lucruri, s-au citit elementele din ancheta dvs, s-au reluat public, a fost acea declaratie total nefericita. Mi-am cerut scuze si atunci si repet si acum regretul meu si scuzele mele. Nu vreau sa arunc exclusiv in sarcina staff-ului de campanie al domnului Ponta ceea ce s-a intamplat atunci. Imi iau vina, daca vreti, in totalitate asupra mea si ii rog....

DT: Nu trebuie sa luati vina. Este o eroare pe care ati facut-o.

GF: Este o eroare, o realizez, dar si partea care nu-mi apartine mi-o iau tot eu asupra mea pentru ca nu vreau sa fiu considerat un om care fuge de responsabilitate. Si nu am fost niciodata asa. Ar fi caz unic, un subiect in care ar parea ca fug d responsabiliate.

DT: Dl Ponta a pierdut alegerile, ati fost purtatorul dlui Ponta de cuvant in campania pt prezidentiale, are un dosar dl Ponta de evaziune, sapalre de bani si fals, e trimis in judecata. Va incurca azi sau sunteti mandra ca ati fost purtatorul de cuvant al dlui Ponta in campania electorala din 2014?

GF: Eu cred ca am perstat o activitate destul de dificila pentru orice partid si pentru orice campanie, cea de purtator de cuvant. Pentru ca asa cum vedeti si dvs, in capul purtatorului de cuvant se sparg toate oalele, dar asta e o realitate si o acceptam cu totii. Aici nu este vorba nici de mandrie si nici de a lua distanta de dl Ponta. Sunt un om foarte sincer, sunt un om loial fara a fi obedient. In august m-a rugat sa fiu purtator de cuvant al campaniei sale si am facut acest lucru din spirit de solidraritate, din spirit de om de echipa. Nu regret acest lucru, ce s-a intamplat dupa alegeri, faptul ca dumnealui nu a castigat ne-a afectat pe toti, iar problema in justitie...o rezolva doar domnia sa si nu poate sa se resfranga asupra mea. Totusi, fiecare raspunde pentru faptele noastre. In ce priveste faptul ca exista foarte multi cetateni, inclusiv in Bucuresti vreau sa va spun, care apreciaza mult activiatea de prim ministru a domnului Ponta, sa stiti ca si aceasta este o realitate. Nu putem sa-i convingem pe oameni si nu avem de ce sa o facem ca Victor Ponta nu a fost un prim-ministru foarte bun. Pentru ca el a fost un prim-ministru foarte bun.

DT: Nu sunteti consecventa cu principiul asta ca fiecare raspunde pentru faptele lui. Pentru ca uitati, despre unul din contracandidatii dvs, dl Ludovic Orban ati spus asa: "A fost mana dreapta a domnului Videanu, PDL, si asta spune tot". Pai asa s-ar putea spune si despre dvs: "A fost mana dreapta a lui Victor Ponta si omul lui Voiculescu si asta spune tot".

GF: Stati putin, dl Orban a fost viceprimar. Nu a fost purtator de cuvant al primariei Capitalei. Ma scuzati. Eu cred ca vedeti diferenta. Eu am scos din arhiva chiar hotararea Consiliului General prin care domnul Orban prelua atribuiile, si erau foarte multe atributii in foarte multe domenii. Deci el nu era purtatorul de cuvant al domnului Videanu, ma scuzati ca fac aceasta precizare. Dar ea este necesara. A avut atributii directe in domenii pe care acum le reclama ca nu sunt rezolvate, dar nu ne spune ce a facut in acei ani. La momentul potrivit voi face public acest document pe care dumnealui il stie.

DT: Ce document?

GF: Hotararea Consiliului General prin care domnul Orban isi primeste atributiile de viceprimar, ca el nu era comunicator al primariei Capitalei. El era om cu raspundere. Nu doar de interfata. Eu am fost un om de interfata, am fost purtator de cuvant.

DT: Cum veti convinge doamna Firea publicul din Bucuresti ca doriti o administratie curata, fara corupti, cand politic toata lumea vede ca PSD ia apararea colegilor cercetati penal, chiar pe dvs v-am auzit luandu-i apararea dnei Olguta Vasilescu, atat prin declaratii publice cat si prin actiuni in Parlament, unde cei solicitati de DNA sa li se ridice imunitatea sunt aparati de votul pesedistilor inclusiv.

GF: In ce sens spuneti ca am aparat-o pe Olguta Vasilescu, ca nu inteleg ce vreti sa spuneti.

DT: Am vazut cateva declaratii...

GF: A spune ca-ti pare rau de un coleg ca a ajuns in catuse nu inseamna ca spui ca a fost chemata degeaba la DNA. Am spus eu ca nu trebuie sa se faca ancheta pana la capat? Ca daca exista niste suspiciuini nu trebuie administrate probele in cazul in care exista? N-am spus asa ceva, credeti-ma, eu imi masor de obicei foarte mult cuvintele, cu unele exceptii pe care le-ati mentionat si dvs din campania dlui Ponta. Cred ca trebuie sa facem deosebirea intre planul uman si faptul ca regreti situatia prin care trece un om, un coleg, si ca il vezi iesind de la DNA cu catuse, cata vreme exista o directiva europeana care spune....

DT: Ati sugerat intr-o declaratie ca DNA-ul intervine in campanie.

GF: N-am spus asa ceva, nu gasiti aceasta declaratie. Nu veti gasi aceasta declaratie a mea nicaieri. Eu am spus si in interviul de la DIGI si in fata PSD ca imi pare foarte rau de ea, ca mama, ca femeie, ca o persoana pe care o cunosc de cativa ani, mi-a fost invitata in emisiuni de foarte multe ori, sa o vad iesind de la DNA in catuse, mai ales ca ea si avocatul ei au afirmat ca denuntatori erau oameni cu care ea a intrat in conflict tocmai pentru ca nu a vrut sa le aprobe niste lucrari in mod ilegal.

DT: Dvs aveti acum obligatia sa convingeti bucurestenii ca veniti cu o administratie curata. Si la sectorul sase cel putin veniti cu un domn care este urmarit penal de DIICOT.

GF: Haideti sa le luam pe rand. Votul in Parlament. Imi doresc ca parlamentarii sa nu mai fie pusi in situatia de a functiona ca judecatorii. Sunt intru totul de acord ca viitorul Parlament, pentru ca acum nu stiu daca mai este timp, sa modifice Constitutia si DNA-ul sa nu mai trebuiasca sa ia aviz de la Parlament pentru arestare sau pentru retinerea parlamentarilor. Sub nici o forma nu sunt de acord ca parlamentarii sa-si spuna punctul de vedere, stiut fiind faptul ca cei mai multi nu au acces la elemente din dosar. Doar cei din Comisia Juridica pot sa studieze dosarul care de foarte multe ori cuprinde zeci de fisiere, care nici nu pot fi studiate. Si nu este normal sa te pronunti pro sau contra in necunostinta de cauza. Unu. Doi: o administratie a primariei Bucurestiului corecta, transparenta , fara elemente de coruptie se face numai si numai prin transparenta. De acceea raspundeam unei intrebari unui cititor HotNews.ro mai devreme ca din punctul meu de vedere, daca ajung primar General al Capitalei, voi transparentiza total decizia. Si in ceea ce priveste contractele care se incheie intre municipalitate si anumite firme de constructii care lucreaza in santierele bucurestene si subcontractorii... Deci aceaste firme sa fie obligate sa anunte si lucrarile subcontractate, de asemenea, termenele sa fie foarte clare si anuntate, si sa fie vizibile. Pentru ca degeaba unele dintre aceste informatii le pui pe o platforma sau pe site-ul actual, care oricum nu este unul la nivel european, dar nu faci aceste informari publice in locuri vizibile din Capitala. Cred ca este nevoie sa existe un afisaj electronic in toate aceste santiere in care sa se prevada foarte clar termenii contractelor, executia, finalizarea, samd. Si bineinteles sa nu se accepte acte aditionale peste acte aditionale in fiecare an si asa sa facem un pasaj in 11 ani care se poate finaliza intr-un an.

DT: Revenind la dl Mutu.

GF: Din ce a declarat dumnealui in fata conducerii PSD Bucuresti, a spus asa, ca este vorba de un dosar de acum un an si jumatate, in care el, in calitate de actionar, a fost invitat pentru o ancheta, ca procurorul de caz in acest moment este arestat, tocmai pentru a a facut actiuni de santaj in cazul acestui dosar. Si ca a fost invitat acum un an si jumatate o singura data si ca de atunci niciodata nu a mai fost invitat, a adus lamuririle care i s-au solicitat la momentul respectiv, acum un an si jumatate, nu a mai fost niciodata chemat in legatura cu acest dosar. Si, asa cum spuneam, procurorul de caz este arestat.

DT: Intrebarea aici e mult mai simpla doamna Firea. Din toata marea de membri de partid din PSD, n-ati gasit unul asupra caruia sa nu planeze o suspiciune de coruptie. Unul curat, fara nici un fel de dosarel, nici invitat, nici cu dosar inghetat.

GF: Nici cu procuror arestat...

DT: ...Pentru ca avem atatia primari de sector si atatia politicieni cu dosare penale incat lumea cred ca-si pune mainile in cap. Nu gasiti chiar nici unul curatel, asa, care sa nu aiba problemele astea.

GF: Nu cred ca ceilalti...

DT: In cazul sectorului sase.

GF: In cazul sectorului sase eu v-am spus care este situatia. Si cetatenii vor merge pe 5 iunie la vot si vor vota unul dintre candidati.

DT: Ultima intrebare ...

GF: Bomba..

DT: Este despre probramul dvs electoral, ca n-am discutat despre el, dar intrebarea e asa: Cu ce va diferiti de promisiunile celorlalti candidati, ca toti spun, transport in comun, proiecte europene, curatenie, gropi, modernizarea RADET, caldura ieftina, deci asta o auzim de la toti. Care este ideea dvs de forta? Care este?

GF: Ideea mea de forta este aceea ca o femeie face curat zilnic dupa mai multi barbati. Cred ca bucurestenii au nevoie de o femeie la primarie. Pentru ca au fost primari pana acum numai barbati si numai de dreapta, iar Bucurestiul este cel pe care il stim acum, adica in impas din foarte multe privinte. Sunt un om pragmatic, un om eficient, am fost un manager bun de presa. Sunt un om care se consulta de fiecare data cu specialistii in domeniu pentru a lua decizia cea mai buna si cred ca, asa consider eu, calitatea mea cea mai importanta este aceea de a intelege nevoile oamenilor. Sunt un om care merge foarte mult pe strada. Am mers foarte mult in cartiere, nu vreau sa ma izolez, nu vreau sa locuiesc intr-un turn de fildes. Si asta este cred cea mai mare calitate a mea, aceea de a avea disponibilitatea sa vorbeasca cu cetatenii, sa le afle problemele, nevoile, si apoi prin consultare cu specialistii sa gaseasca si cele mai bune solutii.

DT: Asta e si sloganul dvs de campanie? O femeie face curatenie dupa mai multi barbati?

GF: Ar putea fi. Nu l-am definitivat inca. Vom vedea in perioada urmatoare. Facem niste testari ale unor variante. De asemenea, si programul va fi prezentat in perioada urmatoare. Asta este ceea ce simt eu. Asta vine de la mine, nu de la consultanti.