Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca USL a castigat in mod cert 35 de judete si 27 de municipii resedinta de judet, potrivit numaratorii paralele a Uniunii, relateaza Agerpres.

Liderul liberalilor a precizat ca reprezentantii USL nu sunt inca in posesia datelor finale, dar ca, din rezultate certe, Uniunea a obtinut 35 de posturi de presedinte de consiliu judetean, in timp ce PDL a castigat doar doua sefii de CJ, in Alba si Arad, iar UDMR - in judetele Harghita si Covasna.

De asemenea, Antonescu a mentionat ca rezultatele nu sunt inca decise la Cluj si Neamt. El si-a exprimat speranta ca la Cluj rezultatul sa fie unul favorabil USL.

Referitor la primariile municipii resedinta de judet, el a sustinut ca USL a castigat 27, PDL - zece si UNPR - o singura primarie.

"Este clar ca suntem in fata unei victorii categorice a USL. Rezultatele confirma faptul ca aceasta constructie politica este acceptata si sustinuta de o majoritate clara a electoratului din Romania. In aceasta situatie noua ne ramane sa continuam tragand invatamintele care sunt de tras pentru urmatorul pas decisiv al alegerilor parlamentare", a spus Antonescu.

Ponta: Rezultatele alegerilor arata ca oamenii ii urasc pe cei de la PDL pentru ceea ce au facut; lectie sa nu facem ca ei

Presedintele PSD, Victor Ponta, considera ca rezultatele obtinute la alegerile locale de USL arata ca "oamenii ii urasc pe cei de la PDL" pentru ceea ce au facut si reprezinta o lectie ca Uniunea sa nu intreprinda aceleasi lucruri.

"Este o lectie pentru noi. Oamenii ii urasc pur si simplu pentru ceea ce au facut si este o lectie importanta pentru noi sa nu facem la fel", a spus Ponta.

Liderul PSD a aratat ca numaratoarea paralela continua la Neamt, Arad si Cluj, sustinand ca in rest USL a castigat toate judetele, toate consiliile judetene.

"PDL cred ca a ramas cu doua consilii judetene din 40", a afirmat Ponta.

Potrivit presedintelui PSD, anumite calcule separate pe partidele din USL sunt importante, dar nu au finalitate in contextul in care USL candideaza impreuna si la parlamentare si la prezidentiale.

Ponta a subliniat ca rezultatele alegerilor vor fi discutate in Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru joi la ora 10.00.

"Cred ca PSD nu a obtinut niciodata un asemenea rezultat, nici in cele mai bune vremuri ale noastre si este meritul tuturor colegilor mei si ca am candidat impreuna in USL. La fel cred ca nici PNL nu a obtinut niciodata un rezultat atat de bun. Asta inseamna ca impreuna chiar am fost mai puternici decat separat. Si PC pentru prima data a castigat in mod direct un presedinte de Consiliu Judetean, la Maramures, un primar la Deva, sectorul 4 cu cel mai mare scor din tara. Este clar ca pentru toate cele trei partide candidatura si munca in comun in USL a fost un avantaj si este o mare lectie pentru toata lumea", a apreciat Ponta.

Liderul PSD s-a aratat multumit de modul in care institutiile si-au facut datoria in timpul alegerilor locale.

"Este pentru prima data cand politistii si jandarmii nu se intorc cu spatele cand apar probleme. (...) Asta inseamna ca institutiile statului pot fi arbitri corecti si sa-i sanctioneze pe toti cei care incalca legea. A fost o foarte buna pregatire pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. Practic, Guvernul pe care il conduc a trecut doua teste: testul de legitimitate, in momentul in care USL castiga atat de clar alegerile locale si primul test al organizarii corecte a alegerilor", a spus presedintele PSD.