Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a afirmat duminica la Conferinta "Centenarul Unirii si Basarabia" ca pana la sfarsitul anului Consiliul Local al sectorului 1 va acorda administratiei din Chisinau un milion de euro, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Consiliile locale, consiliile judetene pot face mai mult pentru Centenar. Ce pot face eu, ca primar, ce face consiliul local al sectorului 1? Ne putem infrati cu orase din Republica Moldova. Am facut-o. Ne-am infratit cu Chisinaul. Am aprobat in consiliu o suma de bani pe care o vom da pana la sfarsitul anului pentru a ajuta Consiliul Municipal Chisinau. Este vorba de suma de un milion de euro. Cu siguranta, daca primarii nostri se infratesc cu cate un oras, cu cate o comuna si fiecare dintre ei da dupa posibilitati o suma cat de mica, cu siguranta ca vom fi mai aproape de acest deziderat al nostru. Sper ca pana in decembrie 2018 sa indeplinim acest deziderat", a afirmat Tudorache.

La randul sau, deputatul PNL Florin Roman, vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru Centenarul Marii Uniri, a pledat ca, dupa modelul primariilor, si consiliile judetene sa se infrateasca cu raioane din R. Moldova.

"Foarte multi primari au semnat acorduri de infratire. Se viziteaza, fac schimburi culturale, sportive, se ajuta si se simt ca o mare familie. Mai timid, au inceput si cei de la consiliile judetene. (...) E momentul ca si consiliile judetene care au putere financiara mult mai mare sa faca cu adevarat Unirea si daca fiecare consiliul judetean din Romania ar 'adopta' unul dintre cele 32 de raioane din Republica Moldova, cu siguranta, atunci putem vorbi de un ajutor concret, de o posibilitate de a porni investitii, de a repara drumuri, scoli, de a lucra la apa si canalizare", a spus Roman.

Roman a criticat lipsa de implicare a autoritatilor pentru pregatirea Centenarului Marii Uniri.

"La 100 de ani de la faurirea statului roman modern, sa nu fim in stare ca popor sa ridicam un monument in memoria celor care au scris cu sange la 1 Decembrie 1918 infiintarea statului? Sa fim foarte sinceri: vorbim mult si facem putin. Si intr-o parte si in alta. Nu avem un calendar al evenimentelor. Avem niste diletanti care nu cred ca au simtit vreodata romaneste, pentru ca cine simte romaneste nu poate sa trateze cel mai important moment din istoria romanilor cu atata dispret. Dar ne vom bate in Parlament si pana la urma am convingerea ca ii vom trezi", a adaugat Roman.

Conferinta "Centenarul Unirii si Basarabia" a fost organizata de Platforma Unionista Actiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansata Alianta pentru Centenar, un plan de actiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizatii civice din Romania, Republica Moldova si diaspora.

Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, si pretorul Sectorului Centru al Municipiului Chisinau, Oleg Poiata, au semnat la inceputul lunii mai o intelegere de cooperare intre zonele administrative pe care le reprezinta. Acordul prevede cooperarea in vederea cresterii capacitatii institutionale a autoritatilor publice locale pe care le reprezinta, cu scopul de a asigura dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor locale.