Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, face un nou apel catre Ministrul Culturii pentru transmiterea in administrarea autoritatii locale a Teatrului "Nicolae Balcescu" din Parcul Bazilescu. Administratia locala solicita, pe aceasta cale, ministerului de resort ca Teatrul Bazilescu sa ramana in proprietatea publica a statului roman si sa fie transmis in administrare directa catre Consiliul Local al Sectorului 1, in vederea restaurarii, consolidarii si redarii in circuitul cultural public.

Teatrul Bazilescu_1Foto: Primaria sector 1

"De o lunga perioada de timp, Teatrul Bazilescu este abandonat si lasat in paragina. De aceea, consider ca acest teatru trebuie sa apartina comunitatii locale. Avem atat disponibilitatea, cat si resursele financiare pentru a readuce la viata acest valoros obiectiv cultural al Capitalei si al reda circuitului public. Pentru ca viata culturala sa renasca in cartierul Bucurestii Noi, solicit Ministerului Culturii transmiterea Teatrului Bazilescu, in regim de urgenta, in administrarea Consiliului Local Sector 1", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Destinatia si modul de utilizare a Teatrului Bazilescu vor fi reglementate printr-un protocol incheiat intre Ministerul Culturii si Primaria Sectorului 1. Dupa restaurarea, consolidarea si modernizarea acestui important monument al Capitalei, aici se vor desfasura spectacole de teatru, varietati, precum si alte manifestari de certa valoare artistica, spun reprezentantii Primariei sector 1.

Teatrul de vara Bazilescu este un edificiu construit in anul 1953 si inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor. Cladirea Teatrului de Vara este inclusa in Parcelarea Bazilescu, care figureaza ca monument istoric datat la sfarsitul secolului XIX - prima jumatate secolului XX. Teatrul a fost proiectat cu o capacitate de 2000 de locuri, iar elementele arhitecturale dadeau Teatrului Bazilescu un aspect armonios, de o remarcabila coerenta stilistica, impecabil incadrata in peisajul parcului.

Acest teatru este amplasat in parcul cu acelasi nume care, pe vremuri, purta numele lui Nicolae Balcescu. Parcul se afla in administrarea Primariei Sectorului 1, care a continuat sa investeasca in reamenajarea si modernizarea lui, ca si in celelalte 18 parcuri pe care le gestioneaza, iar teatrul se afla in administrarea Ministerului Culturii, in prezent fiind nefunctional si intr-o stare avansata de degradare.