Arhitectul Szabolcs Guttmann, presedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, atrage atentia asupra faptului ca valoarea artistica a monumentelor poate sa dispara prin indepartareaa elementelor decorative de pe cladirile degradate, solutie propusa de Primaria Cluj pentru ca acestea sa nu cada in capul trecatorilor. In plus, acesta spune ca aceste interventii se pot face numai de catre specialisti, nu de pompieri.

"As porni de la acea declaratie a administratiei locale in care pompierii incearca sa faca ceea ce nu au facut cei de la administratia locala. In niciun caz nu este solutia care sa rezolve o problema la nivel de monumente. Adica, eu sper ca prin presa si prin societatea civila sa se poata face o presiune serioasa asupra administratiei locale pentru a intelege ca fara echipe de specialisti nu se pot lua nici masuri de interventie la valori extraordinare. E vorba de foarte multe cazuri de monumente. Adica, monumentul a devenit monument fiindca are o supravaloare artistica arhitecturala si intretinerea ei nu se face cu bata si cu pompierii. Ei pot fi un ajutor pentru oameni de specialitate in cazul in care trebuie sa ajungi la o inaltime, dar interventia propriu-zisa se poate face doar cu o echipa de specialitate care nu e doar un arhitect, mai e si un restaurator, constructor, structurist specializat in monumente. Asta as accentua foarte mult fiindca o astfel de intretinere distruge practic marturiile detaliilor cu cateva interventii de acest gen. Practic, dispare, fara nicio monitorizare profesionala, valoarea propriu-zisa. Atunci, doar prin contract de asistenta de specialitate respectiv echipe care sa produca proiectele de interventie de urgenta, proiectele de conservare-restaurare, se poate montoriza fenomenul si realiza, intr-adevar, interventiile acolo unde trebuie sa rezolvam cauza", este de parere Guttmann, citat de ziardecluj.ro.

Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania este de parere ca aceasta masura este inutila pentru ca nu conduce in niciun fel la repararea cladirilor.

"Nu e o solutie. E o interventie de urgenta disperata care nu inlatura cauza, e simptomatica. E o chestiune, sigur, de azi pe maine. Nu rezolva problema, atunci mai bine hai sa ne gandim asa si sa interzicem sa se mai faca decoratii de cladiri pentru ca s-ar putea sa se strice peste 40 de ani sau peste 120 de ani si atunci ne gandim mai bine de acum ca toate cladirile sa n-aiba decoratii, sa nu fie la trotuar, pentru a nu cadea pe trotuar, sa fie retrase si rezolvam problema. Exagerez, fara indoiala, dar de asta spun ca nu e o solutie. Este o interventie de urgenta care nu conduce la repararea cladirilor. Este exact pe aceeasi categorie cu a da turturii jos", a declarat Serban Tiganas, citat de ziardecluj.ro

Primaria Cluj a anuntat marti ca elementele decorative de pe fatadele cladirilor deteriorate din zona centrala a orasului Cluj-Napoca care pot prezenta un factor de risc pentru trecatori vor fi inlaturate in perioada urmatoare.

Actiunea este desfasurata de Pprimaria municipiului Cluj-Napoca impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" si Comisia Zonala pentru Protectia Monumentelor.

Potrivit reprezentantilor Primariei Cluj - Napoca, scopul actiunii este acela de a oferi siguranta cetatenilor, in conditiile in care toti proprietarii acestor imobile au fost deja somati cu privire la obligatiile legale pe care le au de a demara lucrari de reabilitare a fatadelor imobilelor pe care le detin. In comunicat se precizeaza ca, din diferite motive, proprietarii imobilelor vizate nu au facut inca demersurile fizice de reabilitare.

"Doresc ca prin aceasta actiune sa ne asiguram ca viata cetatenilor din municipiu nu este pusa in pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refatadizarea imobilelor si intretinerea cladirilor conform obligatiilor legale, vor suporta rigorile legii", a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Toate costurile pentru interventiile de urgenta in vederea inlaturarii elementelor care pot prezenta risc de desprindere si pot cauza accidente vor fi acoperite de catre autoritatile publice, costurile de reabilitare efectiva a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora.

Aceasta campanie survine dupa ce, in cursul lunii decembrie, o tanara a fost lovita in cap in timp ce se deplasa pe trotuar, de o bucata de tencuiala desprinsa din peretele Hotelului Continental. Hotelul, care are peste 100 de ani, a fost decenii la rand una dintre cladirile emblematice ale Clujului, insa de ani buni este inchis, proprietarul nereusind sa il renoveze.

De altfel, acest imobil, dar si altele din centrul orasului au fost implicate in diverse accidente in ultimii ani, in urma carora trecatori au fost loviti de bucati de tencuiala sau elemente de decor desprinse din zidarie.