Un proiect de lege initiat de Andrei Volosevici (PSD) care vizeaza cenzurarea deciziilor luate de baronii locali, dand prefectului posibilitatea sa verifice legalitatea deciziilor luate de presedintii de Consilii Judetene a primit raport de admitere din partea senatorilor juristi. Un alt proiect aflat la Senat si initiat de doi liberali prevede faptul ca un primar isi pierde mandatul daca se aflain arest preventiv mai mult de 90 de zile sau intra in inchisoare dupa o decizie definitiva, insa acesta a fost respins de Comisia Juridica.

Ambele proiecte de lege au primit vot negativ in Camera Deputatilor. Dupa avizul Comisiei juridice, proiectele vor merge in plenul Senatului pentru votul final.

Baronii locali, vizati

Propunere initiata de Andrei Volosevici (PSD) prevede modificarea Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si Legii nr.340/2004 privind prefectul si institutia prefectului. Practic, proiectul ii da posibilitatea prefectului sa cenzureze deciziile presedintelui de Consiliului Judetean. Astfel, sefii de CJ-uri vor fi obligati sa comunice in maximum 5 zile prefectului toate dispozitiile adoptate. Mai mult: prefectul poate verifica legalitatea actelor administrative emise de presedintele CJ, asa cum o facea pina acum cu actele emise de primari, de consiliile locale si de consiliile judetene.

In plus, daca propunerea va fi adoptata, prefectul va putea verifica si masurile intreprinse in urma delegarii atributiilor de catre primari si presedintii de consilii judetene, putand "sesiza organele competente in vederea stabilirii masurilor necesare". Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor, Senatul fiind camera decizionala.

Primarii penali isi pierd mandatul

Un alt proiect aflat in dezbaterea Comisiei juridice din Senat prevede faptul ca un primar isi pierde mandatul daca a fost incarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate sau daca a stat in arest preventiv mai mult de 90 de zile.

Initiatorii proiectului sunt liberalii Marius Balu si Marinica Dinca. Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor, iar acum se afla in dezbatere la Comisia Juridica a Senatului, care e camera decizionala.