Zeci de galateni nu au putut sa-si plateasca, luni, taxele si impozitele pentru ca programul cu publicul al Directiei de Taxe si Impozite Locale din cadrul Primariei Galati va incepe abia peste o saptamana, desi programul angajatilor municipalitatii a inceput, luni, ca peste tot in tara, relateaza Agerpres.

In perioada 5-9 ianuarie, ghiseele de la Fiscalitate sunt inchise publicului, motiv de nemultumire a contribuabililor constiinciosi care au venit luni, de la primele ore ale diminetii, pentru a-si achita darile la bugetul local. Printre cei veniti luni sa plateasca impozitele s-au aflat atat pensionari, care au ajuns cu greu la sediul directiei, pentru ca trotuarele orasului sunt adevarate patinoare, dar si persoane active, care au de achitat amenzi, taxe de inmatriculare a masinii sau alte obligatii fiscale, cu termene limita.

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Galati, Emanuela Turcu, motivul pentru care administratia locala nu incaseaza taxe locale in prima saptamana de lucru din an consta in faptul ca perioada 5-9 ianuarie este rezervata pregatirilor de soft pentru incasare, motiv pentru care in aceasta perioada nu se pot plati taxele locale nici macar in sistem electronic.

"Programul cu publicul va incepe de luni, 12 ianuarie. Cei care au de achitat sume de bani in termene limita o pot face platind prin Posta Romana, Primaria Galati avand, pentru astfel de cazuri, un contract special cu Posta", a adaugat purtatorul de cuvant al Primariei Galati.

Intrebata de ce angajatii de la Directia de Fiscalitate nu au putut face, la finele anului trecut, pregatirile de soft si cele organizatorice, astfel incat galatenii sa poata plati inca din 5 ianuarie taxele locale, Emanuela Turcu a raspuns: "Nu, nu se puteau face pregatirile de anul trecut, pentru ca pe 30 decembrie se incheie anul fiscal si s-au facut pregatiri pentru inchiderea anului fiscal, caci si acestea necesita timp. Avand in vedere ca la finele anului au fost si multe zile libere, ca asa a picat si au fost si zile libere date de Guvern, aceste pregatiri si formalitati au durat ceva mai mult si nu s-a putut face si pregatirea pentru inceperea anului fiscal... Astazi este prima zi de lucru al bugetarilor, ne pregatim si pe 12 ianuarie incepe si programul cu publicul si incepe efectiv si colectarea taxelor si impozitelor locale".