Casa in care Spiru Haret si-a petrecut ultimii ani din viata, devenita muzeu dupa moartea sotiei acestuia, a fost demolata partial. Imobilul fusese lasat mai bine de zece ani in paragina, sa se autodistruga. Astfel, din imobilul vechi au mai rams doar trei pereti, restul fiind demolat. Proprietarii, firma Invest Lux Construct, vor sa construiasca, deasupra celor trei pereti si pe terenul ramas liber in spate, un bloc de 7 etaje. Proiectul a fost autorizat de Primaria Capitalei.

Foto:
  • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea cum arata casa in care a locuit Spiru Haret, ce a mai ramas din ea si ce se construieste in loc

Potrivit panoului de santier, Primaria Capitalei a emis pe 24 decembrie 2012 autorizatie de construire pentru consolidare, extindere, supraetajare modificari interioare si exteriore pentru cladirea veche, din care s-au mai pastrat trei pereti, peste aceasta si in spate urmand sa se construiasca o cladire cu subsol, parter si 7 etaje. Lucrarile au inceput la sfarsitul anului trecut si se vor finaliza in decembrie 2014. Proiectant este biroul de arhitectura Urban Office.

Cum ajunge un muzeu ruina

Pe 4 iunie 1941, dupa moartea sotiei lui Spiru Haret, casa a fost vanduta de rude Institutului National al Cooperatiei. Obiecte personale, carti, manuscrise si mobilierul au fost donate noului proprietar cu conditia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a si intamplat. Lucrurile s-au schimbat insa dupa razboi, cladirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.

In 1956 imobilul a trecut in administrarea Ministerului Culturii, iar in 1986 in administarea Ministerului Educatiei. Dupa revolutie imobilul s-a intors la CENTROCOP, institutie care in 2001 l-a vandut cu 610.000 dolari unei persoane private. In 2005, imobilul a fost vandut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.

Intentia proprietarului a devenit foarte clara un an mai tarziu, cand a obtinut aprobarile necesare pentru construirea unui bloc de sapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este ca, desi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, cand la carma acestuia era chiar un ministru liberal.

HotNews.ro a mai scris despre acest subiect in 2009, cand casa era ocupa de oamenii strazii si distrusa sistematic.