"Acolo se va reface baza de tenis inchisa de Ceusescu Nicolae in 1989. In prima etapa, pana la toamna, vrem sa amenajam acolo 8 - 10 terenuri de tenis si vestiare. Inainte erau 17 terenuri de tenis. Vom investi 1,250,000 milioane de lei. In a doua etapa, in functie de cati bani vom avea, vrem sa construim acolo o sala de sport acoperita si un hotel pentru sportivi. Pentru defrisarea terenului avem toate avizele de la Primarie. Avem si autorizatie pentru a demara lucrarile la faza I a proiectului. Terenul nu este al nostru, a fost concesionat de la Primarie, pe 49 de ani, gratuit", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Rizu, director general FRT.
Intrebat daca se justifica defrisarea acestui spatiu pentru construirea clubului de tenis, Rizu spune ca pe teren era vegetatie salbatica si cresteau buruieni. "Pe acest teren a fost tenis club. Cand am taiat aceste buruieni, fiindca erau buruieni pe teren, nu spatiu verde, am dat de zgura. Sunt un tip care tine la natura, nu printez ca sa nu se distruga copacii, insa daca aici a existat un club de tenis mi se pare un lucru benefic pentru oras ca el sa fie refacut. Avem nevoie de o astfel de baza sportiva in Bucuresti", a explicat Adrian Rizu.
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca au dat doar aviz de igienizare a terenului pentru a se putea face un inventar al arborilor de pe teren si ca nu a fost emis niciun aviz de defrisare.
UPDATE: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca se va duce in Parcul Operei sa vada despre ce este vorba. "Primaria Capitalei nu a dat aviz de defrisare. Am fost de acord doar cu igienizarea zonei, sa se curete tufisurile de acolo. Acolo se face un club de tenis. Asta a si fost. Este un loc perfect pentru asta deoarece pot sa gin studentii", a declarat Oprescu
Nici situatia terenului nu este clara deoarece Adrian Rizu, director general FRT, sustine ca terenul apartine Primariei, fiind concesionat gratuit catre FRT, iar presedintele FRT - George Cosac - spune ca terenul apartine Federatiei. Primaria Capitalei inca nu ne-a furnizat un punct de vedere referitor la situatia juridica a terenului.
Conform Planului Urbanistic General, terenul pe care urmeaza sa se construiasca clubul sportiv este spatiu verde, respectiv parc. Reamintim ca legea interzice construirea pe spatiile verzi. De asemenea, pana in 2012, tot Parcul Operei a fost in paragina. Primaria sectorului 1 a reamenajat 3,5 hectare din acest spatiu verde, acum fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din oras. La vremea respectiva, institutia a vrut sa amenajeze si bucata de 1,6 ha care a fost defrisata insa nu a fost posibil deoarece terenul se afla in litigiu, a declarat la vremea respectiva Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1.
Vezi aici cum arata Parcul Operei inainte si dupa reamenajare.
- Ce spune societatea civila
Dan Trifu, Ecocivica: "Acest proiect este proiectul "Tenis Club Bucuresti". Terenurile de tenis se vor face pe amprentele fostelor terenuri de tenis demolate de Ceausescu. Intr-adevar au fost niste defrisari in zona. A fost taiata vegetatia crescuta spontan, insa acea vegetatie avea 20 de ani. In Planul Urbanistic General zona este trecuta ca parc. Comisia de Mediu de pe langa Agentia de Mediu a dat un acord de mediu pentru acest proiect. Conditia a fost sa mai reduca amprenta cladirilor si sa respecte amprenta vechilor terenuri de tenis si cladiri. Nu am agreat acest proiect, dar tinand cont ca acolo a fost o baza de tenis si ca am jucat pe ea inainte de '89, asta este. Doar sa nu se faca o tiganie si sa se respecte proiectul. Daca nu se respecta, vom ataca in instanta".
Nicusor Dan, presedinte Salvati Bucurestiul: "Este o decizie aberanta sa defrisezi 1,6 ha de parc pentru a construi un tenis club dupa ce ai concesionat vizavi 10 ha de spatiu public unui investitor privat pentru a construi un mall. De asemenea, este o masura abuziva sa defrisezi o zona din parc cand nu s-a aprobat si pus in dezbatere publica Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect care schimba destinatia de parc".
- Istoric
face altceva, atunci e grav.
Stilul este arhicunoscut deacum pentru cei care au ochi de vazut si urechi de ascultat.
Se practica amenajarea pe bani publici si fonduri europene iar administrarea se face privat prin firma lui ....,vedem mai tirziu care-i pungasul din spatele afacerii si increngatura mafiota.
Cit despre tenis mai pardon ,mai multe vor fi spatiile cu alte destinatii pur comerciale si care in prima faza nu trebuie amintite ca sa nu sara concurenta in sus.
Si voi care aveti ceva de spus, vedeti ca v-a trecut vremea sa aveti opinii ,trebuia sa deschideti ochii cind i-ati votat pe astia care azi va scuipa in cap coji de seminte.
Dupa secunde bune de gandire, cu tot dragul pentru mare nasty, prefer parcurile si spatiile verzi.
Cat despre fosta baza a lui ceausescu, ala a daramat mult, nu putem sa reconstruim tot, nu mi se pare deloc un motiv, mai degraba o gluma proasta.
Am fost socata cand, dupa Paste, intr-o miercuri, am descoperit ca aproape toata padurea a fost taiata. Nu inteleg cum s-a putut ajunge la o astfel de decizie, indiferent de cine e proprietarul terenului.
Padurea era spatiu verde si pe spatiu verde nu se construieste, indiferent daca proprietar este primaria sau FRT. Exista deja terenuri de tenis la Arenele BNR, foarte aproape. In plus chiar peste drum la Casa Radio, terenul este foarte mare si se poate face acolo baza sportiva.
Ma doare sufletul pentru toti copacii taiati, doar ca acum nu ii mai putem aduce inapoi. Ceea ce putem face este sa militam ca in acel spatiu sa fie extins parcul existent si sa se plateze arbori noi. Nu sunt de acord cu amenajarea terenurilor de sport, nu se justifica.
Daca tu l-ai vazut viran, se cheama ca ori ti-au crescut dioptriile, ori esti de rea credinta.
In Drumul Taberei, pe spatiul verde care inconjura terenul de sport al unei scoli, s-a construit teren de tenis. Tot asa, cu fonduri europene si administrat privat. Si, ce sa vezi, dupa aia au acaparat si un alt spatiu de vizavi de terenul cu pricina, pe care cresteau copaci. Cu totul `dezinteresat`, cei de la ADP au venit, au ras juma' din arbori, iar acum pe locul eliberat jucatorii de tenis - ca oameni sunt si ei - isi parcheaza masinile. In ritmul asta de defrisare, intr-un Bucuresti din ce in ce mai chelit, o sa te sufoci chiar si tu
Decizia numitei "Comisie Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei" nu are nici un temei profesional (..ca fiind tehnica, nu i se poate pretinde vreun temei moral, nu?..iar legea este foarte flexibila..mai ales pentru cei care stiu sa se indoaie dupa chichitele ei). Invit membrii respectivei comisii la cursuri de recalificare profesionala; posturile pe care acum le ocupa presupun intelegerea orasului si serviciu in beneficiul comunitatii..exigente pentru care se pare ca nu au calificarea necesara.
mihai raducanu
In anii '70 acest parc se intindea de la intersectia cal. Plevnei, pana jos aproape de sos. Cotroceni, iar in spate era marginit de fostele cazarmi detinute clubul Steaua.
Cat despre Tenis Club pot sa spun ca pe acele terenuri am vazut la antrenament celebritati romane si mondiale pe vremea cand Romania juca finale de cupa Davis.
concluzionez : Am vrut doar sa stie si cei mai de curand incaltati, ca orasul acesta a fost totusi un oras curat si civilizat(o scurta periada de timp), pana a venit taranul din Olt , apoi pretinii si rudele lor, iar azi urmasii lor.
Bucurestiul, asa cum eu il stiam va ramane doar in sufetul si amintirea mea, de soarta sa au grija veneticii veniti aici de peste tot, toti cei care in zeflemea ne numesc mitici.
http://maps.google.ro/maps?q=arenele+bnr&ie=UTF8&ll=44.430309,26.077359&spn=0.004296,0.004705&client=firefox-a&channel=np&fb=1&gl=ro&hq=arenele+bnr&hnear=0x40b1f93abf3cad4f:0xac0632e37c9ca628,Bucure%C8%99ti&cid=0,0,11981343692254692806&t=h&z=18
Acel loc nu era un "spatiu betonat" era chiar un parc ingrijit si bine intretinut.. Pentru informatia dvs. spatiul clubului era in armonie cu parcul Operei, fara nici o stridenta.
Acum locul dupa care dvs lacrimati este doar un fel de maidan populat noaptea de o fauna umana periculoasa. Cu respect!
Un exempu: unde sunt copacii de pe calea Vacaresti, de pe bul. Magheru, Carol I, Maria Rosetti, sau copacii defrisati din parcul Herastrau pentru a face loc carciumilor de fite, sau din parcul si cartieru Drumul Taberei, etc?
Din pacate drujba isi face loc doar unde sunt interesele puternicilor zile.
si cand o sa iesim in statistici cu cea mai proasta speranta de viata din europa o sa ne intrebam de ce...
Eu am avut proasata inspiratie sa ma aventurez prin acele locuri .
Habitaclul acestei zone este intradevar socant prin diversitate si unicitate, insa peisajul este dezolant prin mizeria si promiscuitatea exibata de "bastinasii" zonei. Acolo trebuie sa se intervina urgent daca intradevar suntem iubitori ai naturii, mai akes ca zona respectiva se afla practic flancata de trei zone de beton asfalt si aglomeratie urbana: Berceni, Tineretului-Vacarestisi Oltenitei. Cu respect!
Sincer, nu cred se poate judeca totul dupa calapodul defrisat=evil automat. Oricum e impropriu spus defrisat. Parcul Operei era ingrijit, zona aia nu facea parte din parc nici macar vizual.
Multiplele terase din IOR de acum cativa ani erau tot forme de capitalism?
Blocurile din Tineretului inseamna capitalism?
Terenul de fotbal din 23 august de unde se aude non stop:"da ba pase in p..a mea" este tot o forma de capitalism?
ETC
Se pare ca da, dupa unii comentatori.
Caz in care tin sa-i anunt ca unde stau ei acum era ba o vie privata, ba un porumb privat, ba o livada. Ce-ar fi sa predati voi cheile de la aprtament/casa si sa refacem noi cu totii capitalsimul pierdut din Bucuresti?
Ma asteptam la multe de la bucuresteni, dar sa fie de acord cu transformarea unui (potential) parc in teren de tenis, nu!
Mi-a fost multa vreme scarba ca sunt contemporan cu oamenii politici de dupa '90. Incepe sa-mi fie scarba de cei care i-au votat/tolerat.
Sa respirati bine!