Primaria Capitalei a retrocedat, in 2005, 12 ha din parcul Titan (IOR), respectiv bucata cuprinsa intre bd. Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, C-tin Brancusi si malul lacului Titan. De cateva luni, zona a devenit un focar de infectie, fiindca Primaria sectorului 3, cea care ingrijeste parcul, nu a mai putut investi niciun ban, locul fiind proprietate privata. Ce se poate face pentru salvarea unuia dintre cele mai importante parcuri din Capitala? Atat autoritatile cat si societatea civila considera ca Primaria Capitalei ar trebui sa negocieze cu proprietarul, sa rascumpere terenul, iar daca nu se inteleg pe cale amiabila, sa-l exproprieze. Fiind spatiu verde, deocamdata nu se poate construi nimic pe acel teren, iar autoritatile il pot obliga pe proprietar sa curete mizeria.

Parcul Titan3Foto: Hotnews

Da click pe poza alaturata pentru a acces o FOTOGALERIE cu imagini din zona retrocedata

Cum poate fi salvat Parcul Titan

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: "Solutia in acest caz trebuie sa fie una juridica. Trebuie sa hotaram ce facem cu aceste terenuri. Sigur, poate fi si expropriat daca are cineva bani. Sunt foarte multe terenuri in aceasta situatie, aproape imposibil de rezolvat. Cei care au facut legea cu retrocedarile trebuiau sa se gandeasca ca vor aparea astfel de situatii. Obiectivele de utilitate publica nu ar fi trebuit retrocedate niciodata. In acest moment, fiind spatiu verde, proprietarul nu poate construi acolo. Sa-l faca parc public daca a vrut acel teren".

Gabriel Tanase, consilier general USL: "Ar putea fi anulata in instanta dispozitia prin care s-a retrocedat terenul. Cu exproprierea este mai complicat din lipsa banilor. 12 ha in buricul targului inseamna 120.000 mp, si chiar fiind intr-o zona verde, nu cred ca poate fi cumparat cu mai putin de 80-100 euro/mp. Asta inseamna 12 milioane de euro. Nu cred ca GGMB are acesti bani".

Silviu Vaduva, consilier general PDL: "Parcul poate fi salvat prin cumpararea terenului de la persoana care l-a redobandit si trecerea lui in domeniul public. Consiliul General al Municipiului Bucuresti are bani sa cumpere acest teren daca cheltuieste cumpatat. In loc sa arunci banii pe marmura, chioscuri, ceasuri de aur, poti sa redai acest parc bucurestenilor. Mai sunt gaurile negre de la RADET si RATB. Primaria Capitalei nu stie decat sa cheltuiasca banii, nu are o politica sa atraga venituri la bugetul local. Acest lucru trebuie remediat".

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul: "Singura solutie este ca Primaria Capitalei sa rascumpere terenul. Pretul trebuie sa tina cont ca terenul este spatiu verde si nu se poate construi acolo si astfel poate fi cumparat la pret rezonabil. Daca Primaria si proprietarul nu pot ajunge la o intelegere, se poate trece la expropriere. Este un abuz ca acel teren afost retrocedat. se incalca Legea 213/1998 care spune ca nu ai voie sa instrainezi domeniul public. Asa cum sute de mii de oameni au primit actiuni la Fondul Proprietatea, asa se putea proceda si aici".

HARTA INTERACTIVA - Suprafata retrocedata din Parcul IOR

  • Da click pe harta pe suprafata verde pentru a afla mai multe detalii
  • Foloseste meniul "Basemap" pentru a selecta o alta harta de baza (fundal)
  • Da zoom pe harta pentru a vedea zona mai indeaproape

Vezi Harta Mare in ArcGIS.com

Harta de baza © Worl Imagery - Soursa: Esri, DigitalGlobe, GeoEye, i-cubed, USDA, USGS, AEX, Getmapping, Aerogrid, IGN, IGP, swisstopo, and the GIS User Community / Harta este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

NOTA: Masurarea suprafetei retrocedate s-a realizat utilizand aplicatia ArcGIS pe un telefon de tip smartphone si permite sincronizarea si incarcarea directa a masuratorilor GPS in platforma ArcGIS Online, pe contul detinut de Hotnews.ro. ArcGIS este disponibila in AppStore si GooglePlay pentru sistemele de operare iOS si Android. Platforma ArcGISOnline este utilizata pentru crearea si publicarea hartilor dinamice create din contul Hotnews.ro si impartasite cu publicul