Primaria Capitalei va trasa in aceasta primavara alte piste pentu biciclete, de aceasta data pe carosabil, a declarat Carmen Dinca, purtatoarea de cuvant a Administratiei Strazilor, in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro. Prima pista va fi trasata pe Splaiul Independentei. Vechile piste (122 km), desenate pe trotuar si pentru care s-a platit 11 milioane de euro nu vor mai fi folosite, ele fiind inchise anul trecut de Politia Rutiera. Curtea de Conturi va stabili cine plateste prejudiciul de 11 milioane de euro, banii aruncati pe fereastra in acest caz.

Pista de biciclete impracticabilaFoto: USER UPLOADED

Carmen Dinca, purtator de cuvant Administratia Strazilor, spune ca unul dintre motivele pentru care au fost inchise pistele pentru biciclete sunt obstacolele care au aparut pe acestea: "In primul rand Politia Rutiera a inchis o parte dintre pistele pentru biciclisti din cauza obstacolelor pe care le-au descoperit in drumul biciclistului bucurestean. Vorbim aici despre statii RATB, chioscuri de ziare care au aparut acolo, dupa ce au fost trasate pistele, cu autorizatia primariilor de sector. In momentul de fata exista o lipsa de comunicare intre institutii care a dus la aceste anomalii. Daca primaria de sector ar fi intrebat Administratia Strazilor daca acolo unde urmareau sa puna o statie RATB sau un chiosc de ziare exista o pista pentru biciclisti, evident, li s-ar fi raspuns ca nu pot plasa acolo un astfel de obiectiv".

Un alt motiv a fost ca bordurile nu au fost aduce la nivelul carosabilului, ca biciclistii sa poata urca si cobori de pe piste. "In anul 2008, atunci cand s-a incheiat acel contract de trasare a pistelor pentru biciclisti, pentru ca pe de o parte cetatenii care circulau cu bicicletele cereau acest lucru, pe de alta parte in 2007 atunci cand Romania a intrat in UE trebuia sa respecte aceste norme, s-a facut un contract care nu prevedea si coborarea acestor piste la nivelul carosabilului", spune Dinca. Fiindca acest contract nu a mai fost incheiat, in 2012, Politia Rutiera a inchis pistele.

Administratia Strazilor sustine insa ca Politia Rutiera nu le-a cerut de la inceput ca bordurile sa fie coborate la nivelul carosabilului si a dat avizul pentru piste cu bordurile ridicate. "Din informatiile pe care eu le am pot sa va spun ca Politia Rutiera a fost cea care a dat mai multe avize inainte ca aceste piste pentru biciclisti sa fie trasate. Deci nu s-a facut nimic fara acordul Politiei Rutiere. Politia nu avea in atributii sa participe si la receptia pistelor, asa ca noi le-am receptionat cum erau. Treaba lor a fost doar sa avizeze traseele biciclistilor, deci pe unde aveau ele sa treaca conform planului, si au dat avizul. Ca astazi vin si spun ca nu sunt legale fiindca nu sunt coborate la nivel, este si pentru ca ASB nu a mai incheiat acel contract care prevedea coborarea la nivel. Din informatiile pe care le am reiese ca mai intai Politia a avizat aceste piste, ca sunt in regula, potrivit stasurilor in vigoare, apoi au venit si au spus ca ele sunt ilegale", spune Carmen Dinca.

Aceasta spune ca pistele inchise de Politia Rutiera nu vor mai fi deschise deoarece acum se discuta trasarea altor piste, pe carosabil:

"Deja nu mai vorbim de redeschiderea acelor piste. La nivelul Primariei Capitalei s-a infiintat acum cateva luni o comisie din care fac parte pe langa reprezentanti ai Administratiei Strazilor, reprezentanti ai Politiei Ruriere, RATB, Metrorex, ONG-uri care apara drepturile biciclistilor si care discuta la aceasta ora mutarea pistelor de pe trotuare pe carosabil asa cum isi doresc toti biciclistii bucuresteni. Tot ce pot sa va spun in acest moment este ca startul se va da pe Splaiul Independentei, in aceasta primavara. Pe unde vor fi trasate, cat de lungi vor fi, nu va pot spune", spune Dinca.

Desi majoritatea biciclistilor isi doresc piste pe carosabil, acestea ar putea fi o problema pentru soferii RATB.

"Am participat la cateva dintre aceste sedinte si reprezentantii RATB au ridicat mai multe intrebari cu privire la succesul acestor piste de pe carosabil avand in vedere ca soferii RATB nu prea agreaza aceasta idee. Ei si asa se confrunta cu rebelitatea scuteristilor, motociclistilor. Va fi foarte greu sa faca fata si unui val de biciclisti. Acum nu poti sa ai garantia ca traseul pistelor de pe carosabil va fi respectat. Daca asezi pista pe trotuar nu este bine ca ii deranjezi pe pietoni, ii deranjezi pe soferii care oricum parcheaza ilegal pe trotuar. Noi am pus de mai multe ori acei stalpisori care au fost pur si simplu rasi de soferii pentru a isi permite sa parcheze in locuri ilegale. Aici nu mai este treaba Administratiei Strazilor sa rezolve aceasta problema. Pe trotuare, in foarte multe locuri, stau masinile aranjate fara sa aiba niciun fel de problema. Biciclistul saracul nu mai are pe unde sa treaca, nici pe pista, nici pe langa pista, ca da peste pietoni. Si pe carosabil ca si pe trotuar va fi o mare problema", spune Carmen Dinca.

Chiar daca se va gasi in curand o solutiepentru modul in care vor fi trasete pistele pentru biciclete, ramane insa intrebarea cine va plati prejudiciul de 11 milioane de euro. "Nu va pot raspunde eu la aceasta intrebare. Este nevoie de concluzia unui organ de control. Curtea de conturi a facut mai multe investigatii la Administratia Strazilor in ultimii ani. Din informatiile pe care le am eu, nu stiu ce concluzie au tras", a declarat Carmen Dinca pentru HotNews.ro.