Cine plateste politic pentru rusinea de a ne dovedi incapabili sa luam bani gratis? Cine pleaca din Guvern pentru ca in cinci ani de zile Romania a atins trista performanta de a absorbi doar 3,5% din fondurile puse la dispozitie de UE? Ce trebuie sa se intample pentru a mai salva ce se mai poate, pentru a evita momentul rusinos al taierilor de fonduri? Cum va putea negocia Romania viitorul buget pe 2014 - 2020 cand a facut proba incapacitatii totale de a functiona dupa regulile si standardele UE? Problema fondurilor europene trebuie decretata prioritate nationala zero in urmatorii doi ani. In contextul crizei economice actuale, cand toate statele fug dupa bani, Romania fuge de bani. Una din solutiile urgente ar fi responsabilizarea rapida si reala a celor care gestioneaza fondurile europene.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In prezent, nimeni nu raspunde pentru nimic. Sistemul gestionarii fondurilor e fragmentat, ineficient, stufos. Cele 7 programe sectoriale prin care ar trebui sa se deruleze cele 20 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007 - 2014 sunt raspandite in tot atatea ministere: agricultura, dezvoltare regionala, mediu, munca, educatie etc.

Controlul programelor este realizat, teoretic, de autoritatile de management, insa acestea raporteaza fie absenta oricaror probleme, ori remedierea lor in proportie de 100%. Peste toate mai functioneaza si asa numita Autoritate de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS), institutie moarta, trecuta in martie de Guvern de la Ministerul Finantelor in directa subordonare a primului ministru si condusa de Catalin Vatafu (34), fost consilier al lui Thedor Stolojan, cooptat in echipa de consilieri personali ai premierului Emil Boc in 2009.

Mutarea ACIS de la Finante in subordinea premierului n-a rezolvat insa problema coordonarii si a responsabilizarii celor care gestioneaza fonduri. O autoritate condusa de un no-name politic ramane o institutie slaba, fara forta si capacitate administrativa. Acest lucru l-a recunoscut, indirect, chiar seful ACIS, in urma cu cateva luni, intr-un context delicat pentru seful Autoritatii.

Vatafu fusese acuzat de Liviu Dragnea, la doua luni dupa numirea in functie, ca s-ar afla in conflict de interese pe motiv ca mama sa, actionar si administrator la Sava Construct SRL, ar fi semnat un contract de un milion de euro cu Ministerul Dezvoltarii. Vatafu s-a aparat atunci de acuzatiile lui Dragnea cu argumentul, intre altele, ca toata raspunderea privind implementarea unui Program Operational revine Autoritatii de Management, in cazul invocat Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. In calitate de sef al ACIS, nu detin potrivit legii nici o atributie de decizie prin care sa influentez direct sau indirect procesul de evaluare si selectie a proiectelor, de atribuire a contractelor de finantare sau de implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale”. Detalii aici

Asezarea raspunderii este insa treaba complicata in Romania. Cand Comisia Europeana a decis, la inceputul lunii iunie, sa suspende temporar platile din Programul Operational Sectorial pe infrastructura, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a aratat cu degetul catre Consiliile Judetene, pasand intreaga raspundere pe umerii baronilor locali, responsabili cu organizarea licitatiilor. Aceasta este doar o jumatate de adevar, cealalata jumatate fiind descrisa ceva mai sus de seful ACIS, Catalin Vatafu: toata raspunderea privind implementarea unui Program Operational revine Autoritatii de Management, aflata in directa subordonare a ministerului.

Din aceasta situatie confuza, cu responsabilitati diluate pana la absenta oricarei responsabilitati, s-a nascut la Bruxelles ideea infiintarii unui minister, model aplicat deja cu succes in Polonia si Ungaria. Intr-un interviu recent pentru ziarul Adevarul, Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale, a explicat cum a cheltuit Polonia toti banii de la UE, peste 68 de miliarde de euro. ”Practic, am folosit toti banii europeni, asa incat, acum nu mai sunt fonduri pentru cine ar vrea sa finanteze noi proiecte. (...) Pentru urmatorii doi ani - 2012 si 2013 - nu ne-au mai ramas prea multe fonduri disponibile”, a declarat ministrul.

Cheia succesului pare sa fie in urmatoarele explicatii: ”Fondurile Uniunii Europene sunt in mare majoritate bani care merg la beneficiari si care nu trebuie returnati. De aceea, utilizarea acestor bani trebuie verificata inainte, in timpul realizarii proiectului si dupa realizarea lui. Am demonstrat ca avem capacitatea de a face acest lucru in mod eficient. Totodata, am vrut sa dirijam catre economia noastra cat mai multi bani posibil. Am stiut ca in felul acesta vom mentine economia la suprafata”.

Intrebata ce sfat ar avea pentru autoritatile de la Bucuresti, ministrul polonez a raspuns: ”Sa tina totul intr-o singura mana. Asta ajuta foarte mult. In Polonia, ultimul cuvant in problema fondurilor europene il are intotdeauna Ministerul Dezvoltarii Regionale. In felul acesta, fiecare stie cine si pentru ce raspunde. (...) Totodata, este foarte importanta stabilitatea administratiei locale, a personalului implicat in implementarea fondurilor europene. In cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, personalul se schimba la fiecare sase luni, asa ca am decis sa crestem salariile lucratorilor, astfel incat acestia sa castige la un nivel competitiv cu nivelul existent pe piata. Ii platim bine, pentru a nu fi tentati sa plece in sistemul privat, deoarece consideram ca stabilitatea angajatilor este esentiala”.

Un alt exemplu pozitiv, de responsabilizare la varf, este cazul Bulgariei. Si autoritatile de la Sofia au avut de rezolvat o slaba absorbtie a fondurilor. Din 2010 au infiintat un minister care gestioneaza cele sapte programe sectoriale. Masura a dus la o crestere semnificativa a gradului de absorbtie, Bulgaria atingand in prezent o rata de 13%, fata de 3, 5% cat inregistreaza Romania. Si in acest caz cuvantul cheie pare sa fie responsabilitate, dupa cum explica Tomislav Donchev intr-un interviu pentru HotNews.ro: ”Sunt mai multe programe la diferite ministere, dar eu sunt responsabil pentru coordonarea lor, de aceea am o pozitie in Consiliul de Ministri. Eu sunt responsabil pentru aceste programe operationale si am puterea de decizie pe ele. (¬) Mi-a fost incredintat puterea administrativa, dar si cea politica de a face schimbari daca este necesar. Scopul nostru este sa actionam inainte ca CE sa ia decizii sau sa transmita mesaje.”

Ce a facut Romania in tot acest timp? Nimic, pur si simplu nimic. A mutat o autoritate dintr-un loc in altul, s-a mai incruntat Traian Basescu la niste ministri pe care nu i-a numit explicit, s-a mai agitat inutil pe la Palatul Victoria, Guvernul l-a ingnorat cu gratie iar cativa s-au intrecut in a raporta cu mandrie rate record de absorbtie (agricultura, dezvoltare regionala, mediu). Unii ministri se tem ca, odata cu infiintarea unui minister cu puteri sporite in gestionarea fondurilor, pierd controlul asupra banilor taman in prag de campanie. Exista deja destule indicii si suspiciuni ca fondurile au fost dirijate catre clientela politica.

Intre timp au venit concediiile si subiectul a murit. Realitatea ramane insa cea descrisa de seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, intr-o scrisoare trimisa premierului Emil Boc, datata 23 iunie si publicata pe 30 iunie pe site-ul cursdeguvernare.ro: ”Profit de ocazie sa subliniez ca Comisia ramane foarte ingrijorata cu privire la absorbtia financiara foarte scazuta a fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins abia 3%, o foarte mica imbunatatire de la precedentul 2% indicat in scrisoarea mea precedenta (...) Salut finalizarea si sustinerea planului de actiune pentru cresterea capacitatii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune. Aceasta implica masuri critice de solutionare a problemelor structurale, care trebuie sa fie implementate urgent, fara a se prejudicia calitatea”.

Pentru acest ridicol 3% n-a platit inca nimeni, desi costul dezastrului este urias, pe termen lung. In extrema cealalta e Polonia care a cheltuit deja toti banii.

Guvernul Boc a intrat in vacanta, timpul trece si banii se scurg printre degetele coruptiei si incompetentei de la Bucuresti. Ati vazut public vreun plan de masuri? A auzit cineva de vreo decizie luata ”urgent”? Intr-o discutie purtata cu un oficial de la Bruxelles, socat de imobilismul din Romania, acesta spunea ca asa nu se mai poate: ar trebui ca fiecare ministru care gestioneaza fonduri europene sa primeasca obiective si termene de realizare clare, sa fie evaluat la trei luni si, in lipsa performantelor, inlocuit rapid. Ca tot ii plac presedintelui cuvintele tari: deja vorbim de tradarea interesului national.