Dupa 18 ani in care UDMR l-a avut ca lider pe Marko Bela, in week-end partidul isi va desemna o noua conducere. In cursa pentru sefia UDMR s-au inscris trei candidati, insa favorit este Kelemen Hunor, protejat al lui Marko Bela si ales sa continue politica acestuia. Miza cea mare a congresului UDMR este modul in care viitorul presedinte se va pozitiona in relatiile cu celelate partide. Pe de o parte, PSD-PNL curteaza intens UDMR pentru iesirea de la guvernare, in timp ce PDL are nevoie de sustinerea udemeristilor pentru a nu intra in opozitie. Pozitionarea UDMR fata de PDL va fi decisiva in ceea ce priveste promovarea unui premier tehnocrat in varful Guvernului.

Eckstein Kovacs, Olosz Gergely si Kelemen HunorFoto: AGERPRES

Dincolo de miza alegerii interne, congresul UDMR are o importanta majora pentru viata politica in urmatoare perioada. PSD si PNL ii curteaza intens pe udemeristi pentru iesirea de la guvernare, fapt care ar duce la prabusirea guvernului Boc si intrarea in opozitie a PDL.

Pe de alta parte, PDL are nevoie pentru a ramane la guvernare de sustinerea UDMR. In PDL se dau lupte interne pentru sefia partidului. Presedintele Traian Basescu a propus pedelistilor inlocuirea lui Emil Boc din fruntea Executivului si numirea unui premier independent.

Pentru aceasta rocada, atat democrat liberalii, cat si presedintele Traian Basescu asteapta ca UDMR sa-si aleaga conducerea si sa-si stabileasca politica care o va aplica in relatia cu celelalte partide.

Miza in interiorul PDL este uriasa, presedintele Traian Basescu sustinut de o parte din PDL doreste sa-l mentina pe Emil Boc la sefia PDL si sa-l retraga din fruntea Guvernului pentru a bloca accesul lui Vasile Blaga la conducerea PDL. Dupa congresul UDMR, in functie de pozitia adoptata de viitorul presedinte al Uniunii, se asteapta o decizie in interiorul PDL: fie pleaca Boc de la Guvern si este numit un nou premier tehnocrat, fie acesta este pastrat ca sef la Executivului, iar Vasile Blaga are unde verde de a prelua sefia PDL.

Candidatul la sefia UDMR cotat cu cele mai mari sanse, Kelemen Hunor, sustine ca nu se pune problema unei colaborari intre formatiunea sa si Uniunea Social Liberala si ca vor continua sa respecte intelegerea cu PDL.

  •  "Exista o problema. Pana cand PRM intra pe usa din spate in aceasta alianta, USL, perspectiva unei colaborari nu este prea roza. Pana cand PRM exista in aceasta alianta, neoficial sau oficial, este o problema. UDMR nu a colaborat niciodata cu PRM si nu va colabora cu nicio alianta sau coalitie in care PRM este prezent. Este problema PSD, nu a noastra.(...) UDMR nu are nicio intentie de a iesi din coalitia aflata la guvernare si va continua sa respecte intelegerea pentru ca programul de guvernare a fost respectat, cuvantul dat a fost respectat", a delcarat Hunor citat de agentia Agerpres.

Dincolo de declaratiile oficiale, UDMR refuza sa semneze un protocol de colaboare politica cu PDL pana in 2012. Conform surselor Hotnews.ro udemeristii au cerut ca in viitorul protocol de colaborare cu democrat liberalii sa fie introduse doar proiectele legislative si nicidecum o sustinere politica pana in 2012.

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor

Foto: AGERPRES

Pe de alta parte, daca Kelemen Hunor va prelua sefia UDMR, cel care va conduce de facto partidul va fi Laszlo Borbely, cunoscut apropiat de PSD. Hunor i-ar fi promis lui Borbely functia de vicepresedinte politic. Colaborarea politica UDMR-PDL va fi trasata cel mai probabil dupa congresul care are loc in week-end.

La cel de-al X-lea Congres al UDMR, care se va desfasura la Oradea pe 26-27 februarie vor participa 555 de delegati, alaturi de liderii PSD, PNL si PDL precum si invitati, Ungaria, Slovacia şi Serbia.

In cursa pentru presedintia UDMR s-au înscris ministrul Culturii, Kelemen Hunor, deputatul Olosz Gergely si consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter.

Favoritul pentru fotoliul de presedinte al UDMR este Kelemen Hunor, care a reusit sa-si atraga sprijinul celor mai puternice organizatii ale partidului: Mures, Covasna, Harghita, Satu Mare, Salaj, Bihor si Oradea.

Hunor a fost sustinut constant de actualul lider al Uniunii Marko Bela care i-a netezit drumul pentru sefia UDMR. Totodata, Hunor si-a asigurat sprijinul liderilor puternici din organizatii prin cooptarea lui Laszlo Borbely in echipa de conducere a partidului.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Hunor a negociat cu liderii celor mai importante si puternice organizatii ale UDMR, oferindu-le acestora functii in forurile de conducere a Uniunii.

Hunor le-a promis acestora modificarea statutului Uniunii, astfel incat numirile in Consiliul de Coordonare ale UDMR se vor face pe criteriul demografic, cu alte cuvinte, filialele puternice vor avea si reprezentati mai multi in forurile decizionale ale partidului.

Aceleasi surse sustin ca Hunor a propus modificarea statutului si conducerii centrale a Uniunii, astfel incat se renunta la functia de presedinte executiv si se infiinteaza doua functii: vicepresedinte pe probleme politice si o functie de secretar general.

Sursele citate sustin ca Kelemen Hunor i-a oferit lui Borbely functia de vicepresedinte al UDMR si odata cu aceasta cheile partidului. Pe 27 ianuarie, la Mures, liderii UDMR in spatele usilor au decis pe cine sustin sa ii urmeze lui Marko Bela. Hotnews.ro a intrat in posesia unei inregistrari de la discutia liderilor udemerisilor. Kelemen Hunor i-a promis lui Borbely ca, daca va fi ales presedinte al UDMR, va avea mana libera in ceea ce priveste conducerea politica a partidului. Vezi detalii aici.

  • "Daca eu voi fi ales, atunci conducerea politica va fi incredintata lui Borbely Lazslo. Rezultatele sale si experienta sunt necesare. Eu vreau sa lucrez in echipa si vicepresedintele partidului trebuie sa se ocupe cu problemele politice si sa il ajute pe presedintele partidului".

Contracandidatul cel mai periculos pentru Kelemen Hunor la sefia UDMR este fostul lider al deputatilor UDMR si Olosz Gergely, candidat sustinut de FIDESZ

Olosz Gergely

Olosz Gergely

Foto: AGERPRES

(partidul premierului maghiar Victor Orban). Acesta si-a construt campania pledand pentru apropierea de cetăţean şi pentru rezolvarea problemelor cu care maghiarii din Romania se confruntă.

Gergely este sprijinit de organizatia UDMR Maramures si sustine intarirea relatiilor cu Guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban. De altfel, Olosz Gergely sustine reluarea discutiilor cu Laszlo Tokes "pentru binele comunitatii maghiare".

  •  Olosz Gergely, pentru Evenimentul Zilei: "Noi trebuie să construim o relaţie foarte bună cu guvernul din Ungaria care are o viziune importantă pentru noi ca şi comunitate. Este o viziune pentru maghiarii de pretutindeni, vizează unitatea şi păstrarea identităţii(...) Mai mult decât atât, eu am fost şi la Budapesta şi nu am fost ca turist ca domnul Kelemen, am fost să discut cu domnul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, despre viitorul UDMR pe termen lung şi consolidarea relaţiilor între UDMR şi FIDESZ-KDNP".

Cel de-al treilea pretendent la scaunul de presedinte al UDMR este consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs. Acesta si-a lansat campania pe internet pentru atragerea si inscrierea tinerilor in UDMR si a pledat pentru iesirea UDMR de la guvernare pentru a evita riscul ca Uniunea sa nu intre in 2012 in Parlament.

Eckstein Kovacs

Eckstein Kovacs

Foto: AGERPRES

Eckstein este sustinut de organizatia Cluj, Platforma Cercul Liberal si Platforma Asociaţia Femei pentru Femei. Perceput in interiorul Uniunii ca un apropiat al presedintelui Traian Basescu, Eckstein este cotat cu sanse mici de a obtine voturile maghiarilor.

Consilierul prezidenţial si-a centrat campania interna pledand pentru necesitate castigarii increderii electoratului maghiar în UDMR. El sustine că vrea să schimbe puţin şi structural UDMR, precizând că puterea s-a concentrat în teritoriu, lucru care "trebuie să se reflecte şi în organele de conducere şi la personalităţile care vor defini Uniunea, în perioada următoare".

Problema Laszlo Tokes si infiintarea unui nou partid. Viitoarea conducere a UDMR se va confrunta cu o reala problema pentru alegerile din 2012, si anume infiintarea unui nou partid maghiar condus de Laszlo Tokes, fapt care ar diviza voturile electoratului maghiar si ar reduce sansele Uniunii de a intra in Parlamentul de la Bucureşti. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de europarlamentarul Laszlo Tokes, intentioneaza sa infiinteze Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal.

In acest context, Kelemen Hunor a declarat ca este deschis la un dialog cu Laszlo Tokes si crede ca trebuie sa se faca o intelegere cu cei care vor sa intre pe scena politica. "Noi, cel putin asa cred eu, imediat dupa congres, vom propune o discutie cu europarlamentarul Tokes si sper ca vom ajunge la o intelegere, in asa fel incat in 2012, prezenta noastra in Parlament sa nu fie in pericol", a declarat Kelemen Hunor.

Pe de alta parte, Kelemen a cerut partenerilor de Coalitie coborarea pragului electoral de la cinci la trei la suta pentru alegerile locale. "UDMR şi-a propus să ceară coborârea pragului electoral de la cinci la trei la sută la alegerile locale. Această modificare a legii electorale va asigura reprezentarea comunităţii maghiare la nivelul administraţiei maghiare în toate comunităţile în care trăiesc maghiari", a declarat Kelemen Hunor citat de agentia Mediafax.

Olosz Gergely l-a acuzat pe contracandidatul sau ca prin aceasta propunere "deschide poarta reintoarcerii lui Vadim Tudor". Gergely pledeaza in schimb pentru discutii cu Laszlo Tokes in acest sens si considera ca UDMR trebuie "să deschidă umbrela Uniunii astfel încât sub ea să încapă toţi cei care vor şi pot să contribuie la progresul comunităţii".

"Eu m-am întâlnit cu domnul Laszlo Tokes şi am vorbit despre viitorul maghiarimii şi sunt convins că pe marginea punctelor comune o să ajungem la o înţelegere care priveşte interesele comunităţii". Peter Eckstein-Kovacs susţine reducerea pragului electoral de la 5 la 3 la sută, atât pentru alegerile locale cât şi pentru cele parlamentare "pentru a permite comunităţii maghiare să fie mai bine reprezentată".