"E posibil ca Vasile Blaga sa nu candideze. Daca era atat de hotarat si atat de decis, probabil ca o anunta pana acum. Din moment ce are retineri, probabil ca sunt si niste motive. Nici dl. Emil Boc nu stim daca va candida sau nu la functia de presedinte al partidului", a declarat deputatul PDL, Sulfina Barbu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Barbu a mai spus ca pana la sedinta Consiliului National de Conducere programata pentru sambata, 19 februarie, partidul trebuie sa decida daca separa functia de premier de cea de lider de partid. Ea sustine ca, daca Boc se va decide sa candideze, nu va mai putea fi, in acest caz, premier.

Sulfina Barbu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Sulfina Barbu: Pasat si Ridzi ar putea fi exclusi din PDL in cursul acestei saptamani. Daca pana la CNC nu se rezolva, decizia se va lua lunea viitoare.

Asculta integral interviul cu Sulfina Barbu

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi mai jos cele mai interesante declaratii facute de Sulfina Barbu la Discutia de Luni:

  • Acest partid are nevoie de proiecte. Un proiect poate fi sustinut daca persoanele care sustin acest proiect sunt credibile. Si Vasile Blaga este colegul meu, si Sorin Frunzaverde, sunt oameni pe care-i respect dar nu merg neconditionat alaturi de mine. Vreau sa stiu ce promoveaza pentru acest partid. Care este programul referitor la lupta anticoruptie, la selectarea resursei umane. Vedeti, acest partid a crescut mult intr-un termen scurt.
  • In acest moment, mi-e greu sa va spun cu exactitate, dar e posibil ca Vasile Blaga sa nu candideze. Daca era atat de hotarat si atat de decis, probabil ca o anunta pana acum. Din moment ce are retineri, probabil ca sunt si niste motive. Nici dl Emil Boc nu stim daca va candida sau nu la functia de presedinte al partidului. Nu avem certitudini vis a vis de candidaturile la presedintia partidului. 
  • In acest moment suntem in situatia in care PDL nu are un lider locomotiva. Analizele astea ne arata. Acest partid a crescut avand un lider locomotiva in persoana lui Traian Basescu. Dupa perioada aceasta grea de guvernare a intervenit o anumita erodare la nivelul liderilor partidului care s-au regasit si in structura guvernamentala, si vedem azi ca liderii PDL nu sunt locomotive.

  • Din acest motiv, este logic sa existe o echipa de conducere care sa traga partidul din nou spre scorul pe care l-a avut in alegerile din 2008. Acesta trebuie sa fie obiectivul noii echipe de conducere in 2012. Pentru asta trebuie echipa credibila, actiune politica si reforma in interiorul PDL. 
  • Ultima discutie pe care am avut-o in comisia de organizare este sa avem patru prim-vicepresedinti. In consiliul de coordonare de sambata, pe data de 19, vom hotara daca se fac modificari si in ce priveste numarul de prim-vicepresedinti, patru prim-vicepresedinti care sa ajute presedintele si sa fie pe domenii de competente. Asa vad eu, plus Biroul Permanent National cu 15 vicepresedinti, 14 secretari executivi, secretar general, structura de conducere. Dar cel mai important lucru il reprezinta echipa de la varful partidului. 
  • Asa am gandit chiar cand am gandit statutul, si am dezbatut mult acest aspect, tocmai pentru a da posibilitatea unei conduceri colegiale, a unei conduceri formata dintr-o echipa care sa creasca si sa ajute la relansarea PDL. 
  • Din prerogativele presedintelui mai deleaga si la prim-vicepresedinti. Acum vedem ca avem daca vreti o lipsa de actiune la partid. Acum avem doi prim-vicepresedinti, dl Stolojan si dl Videanu. Este o conducere care nu a fost aleasa, si a fost un statut care a imbinat prevederile statutului PDL cu cel al PLD, din fuziune a rezultat o conducere. Acum trebuie sa clarificam lucrurile.

  • Un presedinte care candideaza pe o motiune, care va deveni programul politic, vine si cu o echipa de sustinatori, de 35 de oameni, care nu intra automat pe nici o functie politica, dar oamenii respectivi candideaza a doua zi dupa conventie la functiile din biroul permanent national. 
  • Avem urmatoarea realitate si anume: intr-o perioada in care guvernul a avut o misiune atat de grea, premierul fiind si presedinte de partid, a fost la guvern si la partid mai putin. Or, partidul este cel care sustine guvernul. Partidul a avut si momente de balbaileli, de ezitari, si poate aceste lucruri dublate de masuri nepopulare au dus la erodarea partidului si la pierderea unei parti din electorat. Pentru ca de la 32% la 18% e o pierdere reala. In luna ianuarie, pe ultimele analize pe care le-am vazut la partid, PDL are 18%. Au fost 13% in vara anului 2010, dupa care partidul a inceput sa isi revina. 
  • Daca nu ar fi fost prim-ministru si presedinte de partid, ar fi fost greu de gestionat relatia cu partidul. Deci a fost un avantaj pentru perioada dificila de guvernare, dar au fost si multe dezavantaje. 
  • Aceasta sedinta de la sfarsitul saptamanii stabileste tot calendarul pana la Conventia din 14 mai. Dupa aceasta sedinta urmeaza o perioada in care se depun motiuni, se merge prin tara, fiecare trebuie sa obtina sprijinul de la minim zece organizatii judetene. Termenul de depunere a motiunilor este de 40 de zile. 
  • Nici eu nu stiu sa va spun daca domnul Liviu Negoita, primarul sectorului 3 unde eu am colegiul, are aceasta intentie, daca isi doreste sa candideze. Putem sa ne dorim noi, dar trebuie sa-si doreasca si persoana respectiva. Toate la timpul lor. Dupa data de 19 vom sti exact care sunt candidatii, cu potential, cu program politic, pentru ca nu faci nici schimbare de dragul schimbarii. 
  • Pentru ca daca facem o schimbare, ea trebuie facuta pentru relansarea partidului. Pentru a atrage si recastiga electoratul pe care l-am pierdut, si care pana acum nu a avut optiune politica. Sunt foarte multi care spun: nu merg la vot, nu am nici o optiune politica. Din zona aceasta a nehotaratilor poate PDL va atrage oameni dinamici, activi, care isi doresc sa munceasca, dar vor reguli care sa le permita aceste lucruri, nu oameni care isi doresc ajutoare sociale. 
  • Nu consider ca Emil Boc este unica solutie pentru PDL. Depinde foarte mult daca vom stabili ca separam functia de presedinte de partid de functia de prim-ministru. Emil Boc este prim-ministru. Va renunta Emil Boc la functia de prim-ministru pentru a candida la presedintia partidului? Nu stim. Sunt doar supozitii. 
  • Si atunci, daca intervine o astfel de prevedere, practic nu va mai putea candida la functia de presedinte de partid. Important este cine arata drumul inainte acestui partid, cu un program care sa convinga. Avem resurse. Nu va dau nume. Daca dau nume, vor incepe speculatiile. Nu este corect. Haideti sa vedem proiectele dupa CNC, dar sigur acest partid are nevoie de o imbunatatire a politicilor. 
  • Cu siguranta Liviu Negoita indeplineste conditia de vechime in partid pentru a candida la functia de presedinte al partidului. De la fiecare potential candidat se va auzi la momentul potrivit intentia.

  • Propunem o modificare la statutul partidului, si aici propunem ca atunci cand unul dintre colegii nostri, indiferent de functie, este trimis in judecata pentru fapte de coruptie, sa fie automat suspendat din partid. Suspendarea si excluderea sa intervina automat cand hotararea definitiva si irevocabila sa certifice acele fapte. 
  • La Pasat si Ridzi propunem excluderea, este un caz separat. Iar ca regula pentru partid propunem suspendarea de drept cand esti trimis in judecata, iti rezolvi problemele. Daca ai o hotarare care spune ca esti nevinovat, revii pe functie. Daca ai fost gasit vinovat, esti exclus automat din partid. 
  • In cazul Ridzi si Pasat a fost o lipsa de decizie si de fermitate in interiorul partidului. In cursul acestei saptamani noi venim cu aceste propuneri si le sustinem. Pasat si Ridzi ar putea fi exclusi din PDL in cursul acestei saptamani, noi asa am propus. In cursul saptamanii, daca se intruneste BPN sau Colegiul Director, dar se ia in discutie se pune pe ordinea de zi si daca pana la CNC nu se rezolva, se ia lunea viitoare.

  • Cred ca sunt foarte mici sansele unui nou partid in Romania. Din experienta pe care o am, ca structura organizationala sa stiti ca un partid nu se construieste usor. In alegerile din 2012, ca sa ai reprezentanti in sectiile de votare, in primul rand trebuie sa ai candidati pentru toate functiile de primari, de presedinti de consilii judetne, de consilieri, asta inseamna sa ai resursa umana, doi, trebuie sa ai resursa umana si structuri organizationale ca sa ai macar un reprezentant in sectia de votare. Daca nu ai, n-ai sanse sa participi in alegeri. Eu cred ca sansele unui partid politic nou sunt destul de reduse astazi. 
  • N-am inteles nimic din declaratia ministrului educatiei, Daniel Funeriu, si o pun tocmai pe seama lipsei experientei politice. E normal ca nu stie cum se construieste o organizatie, ce inseamna sectie de votare, ce inseamna structura locala. Mi-e greu sa traduc ce a vrut sa spuna. Personal consider ca azi e dificil, cu un an inainte de locale, sa construiesti un partid nou, de la zero.