Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, are ca prim obiectiv o formula prin care sa asigure prezenta parlamentarilor la lucrarile din plen si din comisii, informeaza Mediafax. Ea propune scanarea semnaturilor membrilor camerei si informarea opiniei publice asupra prezentei lor. Masurile de transparenta vor fi acordate cu masuri de sanctionare.

In mod normal, prezenta deputatilor la lucrari se face pe baza cartelei electronice de acces, insa nu putine au fost cazurile in care alti parlamentari le-au folosit, in afara posesorilor. De aceea, Roberta Anastase propune scanarea semnaturilor la accesul in institutie si monitorizarea prezentei de catre un departament al Camerei: "Intentionez un import de bune practici si de transparenta in cheltuirea banului public", a spus Anastase. "O cat mai mare transparenta sta la baza increderii."

Presedintele Camerei Deputatilor mai are in vedere postarea pe site-ul institutiei a inregistrarilor audio ale sedintelor Biroului Permanent.

Absenteismul, direct proportional cu aparitiile la televizor

In legislatura trecuta, absentele deputatilor si senatorilor au fost des luate in discutie, fara ca cei abilitati sa ia masuri reale de stopare a fenomenului. Numeroase initiative legislative au trecut de prima camera prin "acord tacit", pentru ca alesii aveau alte prioritati. Campaniile electorale si aparitiile la televizor au ocupat cea mai mare parte din agendele legiuitorilor.