Veste deloc buna pentru clientii gigantului Gazprom. Incepind din 2009, pretul de achizitie a gazelor naturale livrate companiei ruse de catre tari din Asia centrala va fi aliniat la "standarde europene", ceea ce inseamna o crestere semnificativa.

Kazahstanul, Uzbekistanul si Turkmenistanul vor majora pretul gazelor naturale vindute Rusiei pina la nivelul preturilor de pe piata europeana, incepind cu 2009, a anuntat marti grupul rus Gazprom, conform agentiei AFP. Nu a fost insa precizat pretul exact care va fi platit de catre gigantul rus.

Marti, la Moscova, a avut loc o intilnire intre directorul grupului Gazprom, Alexei Miller, si directorii companiilor de gaze din cele trei tari din Asia Centrala, respectiv KazMunayGaz (Kazakhstan), Uzbekneftegaz (Uzbekistan) si Turkmengaz (Turkmenistan). Toate cele trei companii au anuntat ca "pe baza interesele economiilor nationale si tinind cont de angajamentele internationale vizind garantarea livrarilor sigure si neintrerupte de energie, incepind din 2009 gazele naturale vor fi vindute la un pret european", ceea ce sugereaza ca preturile vor creste semnificativ in raport cu nivelul actual.

Un purtator de cuvint de la Gazprom a precizat ca majorarea preturilor nu va avea un impact asupra tarilor din Uniunea Europeana deoarece Gazprom a incheiat contracte pe termen lung cu clientii europeni. In schimb, decizia ar putea afecta mai ales Ucraina, care se aprovizioneaza in principal cu gaze naturale din Asia Centrala.

In prezent, clientii europeni ai Gazprom platesc in medie 260 de dolari/ 1000 metri cubi de gaze naturale. Gazprom asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. In acest moment, Gazprom cumpara gaze din fostele republici sovietice din Asia Centrala la un pret de circa 130 dolari / 1000 metri cubi.