Incendiul catedralei Notre-Dame din Paris este o "pedeapsă divină", scriu două tabloide sârbești. argumentând că drapelul Kosovo a fost expus în catedrală în momentul centenarului Armistițiului din 1918, scrie AFP.

Incendiu Notre DameFoto: Captura video

"Pedeapsa divină i-a ajuns" din urmă, au scris tabloidele Alo și Informer. Alo vede în acest incendiu o pedeapsă pentru faptul că au "scuipat pe victimele sârbești" ale războiului din Kosovo.

Apropiate de putere, cele două ziare au retras rapid aceste articole, luni seara.

În cadrul festivităților centenarului războiului din 1914-1918, interiorul catedralei pariziene a fost decorat cu culorile tuturor invitaților la ceremonii, inclusiv cele ale Kosovo.

Serbia, care nu recunoaște independența provinciei sale, a denunțat atunci un "scandal".

Relațiile dintre Paris și Belgrad s-au deteriorat și mai mult după ce președintele Kosovo Hashim Thaçi a fost așezat în 11 noiembrie în tribuna de onoare în timp ce omologul său din Serbia, Aleksandar Vucic, a fost așezat într-o tribună secundară.

Serbia comemorează 20 de ani de la loviturile NATO care au determinat retragerea trupelor sale din Kosovo, punând capăt, de facto, conflictului cu albanezii kosovari. Această campanie este percepută în continuare drept o umilință și un traumatism profund de către sârbi.

Președintele Aleksandar Vucic și-a exprimat însă susținerea pentru Franța, afirmând că "toți cetățenii Serbiei sunt triști" și sunt alături de "prietenii francezi". El a asigurat că țara sa este pregătită să "ajute la reconstrucția acestui simbol al civilizației franceze și mondiale".