Președintele SUA, Donald Trump, a trimis o scrisoare omologului său din Kosovo, Hashim Thaci, în care îl îndeamnă să facă tot ceea ce este posibil pentru a ajunge la un acord cu Serbia, în contextul amplificării tensiunilor între Priștina și Belgrad după înființarea unei armate naționale kosovare, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Serbia și fost regiune sârbă Kosovo, care și-a declarat independență în 2008, sunt angrenate încă din 2013 într-un dialog sponsorizat de EU, însă până acum nu s-au înregistrat prea multe progrese în urma acestor negocieri, informează agenția Reuters.

"Eșecul de a profita de această oportunitate unică ar fi un regres tragic, deoarece o altă șansă la o pace cuprinzătoare este puțin probabil să apară din nou în curând", se afirmă în scrisoarea lui Trump, postată marți pe site-ul Administrației prezidențiale de la Priștina.

"Statele Unite au investit foarte mult în succesul (Republicii) Kosovo ca stat independent, suveran", se mai afirmă în scrisoare.

Casa Albă nu a comentat subiectul, și nici Ambasada SUA de la Priștina încă nu a reacționat.

Relațiile sârbo-kosovare s-au degradat și mai mult după decizia Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate, Administraţia de la Belgrad a catalogat decizia de înfiinţare a armatei kosovare drept "cea mai mare ameninţare directă la adresa păcii şi stabilităţii regionale".

Washingtonul rămâne cel mai semnificativ susținător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar.

Entitatea Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenţei în anul 2008.

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.