Sa-si faca partid regional? Sa plece din PSD? Iliescu, Hrebenciuc si Geoana i-au ingropat la Cluj. Si daca merg in partidul lui Basescu, cine le va iscali carnetele de membru? Boc? Prea meschin. Umilitor. Dancu si Rus cauta solutii. Simt mirosul banilor europeni, stiu ca marea batalie in 2008 se va duce pentru cucerirea puterii locale dar ezita. Ce-i de facut? Rus a demisionat si s-a ascuns. Cei doi Vasile (Dancu si Puscas) cartesc de pe margine. Proiectul demisiei l-a iesit perfect. Impecabil. Altceva?

● Partidele isi vor muta liderii acolo unde creste banul. De la 1 ianuarie 2008, in Romania vor intra 3,5 miliarde de euro, bani foarte ieftini sau chiar gratis.

● Un rol important in repartizarea lor il va avea puterea locala. Ar fi o grava eroare ca baronii locali sa fie lasati de capul lor. Guvernarea PSD a aratat ca ei detin know-how-ul afacerilor cu bani europeni, legale sau ilegale.

● Grupul de la Cluj a mirosit primul uriasul potential politic al regiunilor. Infrastructura politica exista, ea mai trebuie organizata. Baronii locali au nevoie rapid de capetenii. Pentru ei, merita sa te sfisii in partid, sau chiar sa rupi partidul.

● De exemplu, baronul de Vrancea Marian Oprisan a negociat personal cu Bogdan Olteanu 500 de miliarde pentru Consiliul Judetean. De remarcat ca boier Mitrea, cazut in dizgratie la centru, si-a pastrat suveranitatea asupra feudei politice din Moldova, participand la negocieri.

Pe blogul sau, Dancu viseaza o jucarie numai al lui, un fel de utopie ardeleneasca fara mitici: “un singur proiect politic: o Romanie socială (...) In care comunităţile se autoorganizează si nu sunt dijmuite de capitale pentru ca, după aceea, orice ban ce vine inapoi să fie prilej de demagogie politică.” Ideologul grupului de la Cluj a priceput inca de acum doi ani, cand a lansat teoria descentralizarii politice, ca partidele vor pierde monopolul puterii centrale dupa intrarea in UE. Si tot de pe blogul sau scrie: “cred că descentralizarea si regionalizarea politică sunt imperative pragmatice ale acestui timp. Democratia si administratia nu pot rezolva problemele oamenilor de la distanţa, de o manieră generică.”

Ioan Rus, vicepresedinte regional in PSD, a teoretizat „federalizarea PSD“ inca de acum doi ani, insa divizarea puterii n-a fost posibila sub Nastase. Daca le-ar reusi mutarea, PSD-T (Transilvania) ar deveni un fel de satelit regional, la fel ca UDMR. Si tot dupa model maghiar, partidul regional vistat de Dancu&co s-ar putea adapta la orice guvernare. Cu conditia sa treaca pragul de 5 la suta. Dar ce optiuni au acum liderii grupului de la Cluj?

● Sa ramana mai departe marginalizati in PSD. Asta inseamna ca vor continua sa joace un rol decorativ la alegerile locale si la cele generale din 2008. Combinatiile se vor face peste capul lor de eternii Iliescu, Hrebenciuc, Geoana.

● Sa-si consolideze identitatea ca grup distinct in interiorul PSD. Dupa esecul filialelor ardelenesti la euroalegeri, liderii de la Cluj si-au pierdut din credibilitate si bruma de autoritate.

● Sa formeze un partid regional. In Europa, partidele regionale castiga in influenta si atrag simpatizanti. Problema este ca in Romania o structura politica regionala intra in contradictie cu centralismul administrativ. Incapabil sa-si impuna oameni in pozitii locale de putere, un partid regional ar fi acum total lipsit de eficienta.

● Sa treaca tiptil in partidul lui Basescu. PD-L are liberali, are democrati, are fosti peremisti. Un curent social-democrat mai lipseste pentru ca “partidul prezidential” sa ingihta toate curentele. Rus se intelege bine cu Blaga, Dancu se converseaza des cu Basescu. Posibil, putin fezabil.

Cheia cu care se poate descifra visul lui Dancu o gasim intr-o declaratie din 2006, cand liderii clujeni erau convinsi ca-l va convinge pe Geoana sa imparta puterea cu ei: „Banii europeni vin pe logica regiunilor. De aceea exista o logica a regiunilor in PSD, de aceea ne-am chinuit si la ultimul congres sa aducem interesele regionale in fata pentru a articula aceste politici locale“. Grupul de la Cluj s-a autoizolat si distantat de “puterea de la Centru”, “liderii de la Bucuresti” sau “politica de Dambovita” adulmecand potentialul comunitatilor locale.

● Primarii sau presedintii de consilii judetene controleaza investitii tot mai mari si impart generoasele fonduri comunitare; avizeaza proiecte imobiliare de milioane de euro; organizeaza licitatii in infrastructura: asfaltari de drumuri, constructii de autostrazi, retele de canalizare etc.

● Intr-o structura de partid slaba sau controlata de la centru, grupul de la Cluj pierde orice beneficii de ordin politic sau economic.

“Proiectul acesta este atat pentru anul in curs dar si pentru viitor, este sâmburele de sperantă care mă tine incă agatat de viata politică, loc in care, ca să fiu sincer, mă simt tot mai strain si mai anacronic cu asemenea vise”, anunta Dancu pe blog, fara sa elaboreze.

Intuitiile sale politice s-ar putea sa prinda si in alte parti. De pilda, incurajat de succesul mandantului de primar de Cluj, Emil Boc are capacitatea de a coalgula in jurul sau o structura regionala a PD-L mai ales ca presedinte de facto la Bucuresti pare sa fie deja Vasile Blaga. El a negociat fuziunea si tot el impune regulile in noul PD-L. Pe langa UDMR ar putea sa functioneze curand pe baze etnice un nou partid pur regional, Partidul Civic Maghiar sustinut de Laszlo Tokes.

Daca descentralizarea administrativa va deveni reala, atunci descentralizarea politica a partidelor se va accelera. Partidelele isi vor trimite liderii dupa bani iar dezvoltarea comunitatilor locale va creste noi lideri in afara Bucurestiului.