Europarlamentarul belgian Marc Tarabella nu a declarat o călătorie plătită de Qatar, a recunoscut duminică avocatul său, la câteva zile după ce colega sa Marie Arena a raportat o „omisiune” similară privind o călătorie în emirat, în contextul unui scandal de corupție în Parlamentul European, potrivit AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

După ce a inculpat patru persoane pentru presupuse fapte de corupție în beneficiul Qatarului, justiția belgiană a cerut ridicarea imunității lui Marc Tarabella, un apropiat al lui Pier-Antonio Panzeri, un fost europarlamentar italian aflat în centrul afacerii, de la domiciliul căruia au fost confiscate 600.000 de euro în numerar.

Tarabella, a cărui locuință a fost de asemenea percheziționată, neagă orice implicare, dar eurodeputatul socialist recunoaște că a făcut o călătorie în februarie 2020 plătită de Qatar fără să o declare Parlamentului, așa cum era obligat să facă.

„A fost invitat (...) la un congres. Organizația a fost cea care a plătit”, a declarat avocatul său, Maxim Töller, pentru postul belgian de televiziune RTL. „Încă nu a declarat-o (...). A plecat apoi în Ghana, apoi a fost Covid (...). Colaboratorul său îi reamintește să facă acest lucru, dar termenul a trecut”, a explicat el, subliniind „realitatea din teren”.

„El va regulariza lucrurile (...). Nu există nimic ilegal în a avea o deplasare plătită de o organizație”, a insistat avocatul, subliniind că alesul „a mers să vadă construcția stadioanelor și a cerut să se întâlnească cu muncitorii”.

Marc Tarabella subliniase în noiembrie, în hemiciclu, „evoluția pozitivă” a drepturilor în Qatar - în numele „realpolitik” și ca o „încurajare”, potrivit lui Maxim Töller.

De asemenea, avocatul a încercat să explice „prietenia” clientului său cu Pier-Antonio Panzeri: „Nu este un mic italian într-o trattoria (...). A fost ales de trei ori ca europarlamentar, (este) o persoană foarte respectată (...). Este foarte posibil ca acesta să-l fi sfătuit într-adevăr pe (dl Tarabella) să spună așa ceva”, fără ca acesta din urmă „să-și imagineze” că eurodeputatul italian „ar fi plătit pentru prietenia lor”.

Miercuri, eurodeputata socialistă belgiană Marie Arena a recunoscut, de asemenea, că nu a declarat o misiune în Qatar în mai 2022, plătită de emirat, dând vina pe secretariatul său pentru această „omisiune” și făcând referire la „un document destul de complicat de completat”, potrivit declarațiilor sale pentru presa belgiană.

Ea a demisionat din funcția de președinte al Subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului European, funcție deținută anterior de Pier-Antonio Panzeri, din care Arena a demisionat în decembrie.

„Această decizie a fost luată având în vedere atacurile politico-mediatice care îmi afectează imaginea”, precum și „activitatea desfășurată în cadrul subcomisiei”, a explicat ea pentru agenția Belga, repetând că „nu are nimic de reproșat” și că nu a făcut obiectul niciunei percheziții sau cereri de ridicare a imunității sale.