Peste 15 milioane de rusi au fost condamnati intre anii 1992 si 2007 si au facut inchisoare, adica aproape un sfert din populatia masculina adulta a tarii, a anuntat, marti, un expert rus, anunta Mediafax, care citeaza cotidianul guvernamental Rossiïskaia Gazeta.

"In 16 ani, adica intre 1992 si 2007, peste 15 milioane de persoane au fost condamnate, adica un sfert din populatia masculina adulta", a indicat seful Institutului guvernamental in legislatie si jurisprudenta comparativa, Vladimir Radtchenko.

"Codul penal al Federatiei Ruse, mult mai dur decat cel al URSS, a devenit foarte represiv", a spus Radtchenko, care a fost si vicepresedinte al Curtii Supreme din Rusia.

In prezent, in Rusia, sunt 895.000 de persoane incarcerate. Femeile reprezinta aproximativ 5% din numarul detinutilor din Rusia.

Anul trecut, peste 52.000 de persoane, adica o persoana arestata din patru, au fost achitate, potrivit expertului. "Altfel spus, ele au fost arestate fara vreun fundament", a denuntat Radtchenko.

Numarul mare de persoane inchise, aproape de doua ori mai multe decat in timpul URSS, care s-a destramat in 1991, "influenteaza structura societatii, demografia sa, chiar si capacitatea sa militara", a prevenit expertul.

Inchisorile rusesti sunt supraaglomerate si recunoscute din cauza numarului mare de cazuri de brutalitati comise de personalul acestora. In iunie 2005, la Lgov, sute de detinuti s-au automutilat pentru a protesta fata de violentele personalului.